Frygter foderimport fra svinepest-områder

Dyrlægerne i Danvet advarer om, at import af majs og korn fra områder med afrikansk svinepest udgør en risiko for dansk svineproduktion.

Afrikansk svinepest er ikke under kontrol i Central- og Østeuropa.

Samtidig vil den kommende fodersæson efter alt at dømme betyde import af langt større mængder majs og korn fra de samme områder end et normalår.

De to forhold vækker bekymring hos dyrlægerne i Danvet.

"Der er en risiko for, at afrikansk svinepest kommer til Danmark gennem importeret majs eller korn", lyder det fra dyrlæge Per Bak, Danvet.

Han erkender, at risikoen for at overføre smitte er større gennem animalske produkter, men i modsætning til EFSA (EU fødevaresikkerhedsautoritet) og Seges, mener han og kollegerne i Danvet ikke, at man kan eller bør se bort fra risikoen fra majs og korn.

"Vi ved, at vildsvin lever af majs. Dør et vildsvin af svinepest i en majsmark, er der risiko for, at smitten kan overføres til majsen, som så eksporteres til Danmark", forklarer han.

Et nyligt amerikansk studie viser, at selv en lang skibstransport på 30 dage over Atlanten ikke betyder, at smitten uddør. Transporttiden fra de Central-og Østeuropæiske lande til Danmark er noget kortere end 30 dage.

Anbefaling

Med baggrund i EUs aftaler om frihandel er det svært at forbyde import under henvisning til smittefare. Hvis en grovvareforretning eller svineproducent indkøber og håndterer majs eller korn fra disse områder, anbefaler dyrlægerne som minimum, at råvarerne bliver varmebehandlet.

"Det er næppe det store problem for en grovvarevirksomhed, der fremstiller færdigfoder, men for en hjemmeblander, der aftager majs eller korn direkte fra et skib, der kommer fra et område med svinepest, er det et problem", lyder det fra Per Bak.

Seges: Risiko er meget lille

Dyrlæge Bent Nielsen, Seges, forsvarer deres tidligere udsendte anbefaling.

"Risikoen ved import af majs og korn fra de sorte områder er ikke nul, men den er efter vores vurdering meget lille«, siger han som begrundelse for at stå ved anbefalingen".

Han forklarer videre, at set i forhold til andre kendte risikofaktorer som beskidte vogne, inficerede kødvarer, gødningsforurenede støvler eller tøj, er risikoen ved importeret majs eller korn så lille, at den ikke berettiger et forbud mod import.

Faktaboks

Afrikansk svinepest:

  • Er for nylig konstateret i både Rumænien og Bulgarien
  • Samtidig er der nye udbrud i bl.a. Polen og Tjekkiet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle