Fynske smågrise ramt af mystisk sygdom
En fynsk fodermester har i den seneste uge oplevet flere dødsfald hos pattegrisene i farestalden, hvor grisene bl.a. farves blå i halsregionen.

Den kvindelige fodermester på Fyn har aldrig set noget lignende i sine 14 år som grisepasser. 

Såvel svage, mindre grise som pæne, robuste grise farves blå i halsregionen og dør. 

De ramte grise stammer fra forskellige kuld i farestalden. 

I ugens løb er antallet af døde pattegrise med denne blåfarvning i halsregionen oppe på ca. 15 stk. 

Størstedelen af de 15 pattegrise havde samme alder, men et par enkelte var ældre grise. 

Bliver kolde og nedstemte

Fodermesteren i svinebesætningen på Fyn beretter om koldere kropstemperatur og nedstemthed hos de ramte grise. 

I det blåfarvede område føles huden fast og hård. 

Grisene lægger sig tilfældige steder i farestien i stedet for at lægge sig ind i varmehulen hos de andre, fortæller hun yderligere. 

Den lilla-blå farvning i halsregionen kommer pludseligt og spreder sig, som tiden går. Under et døgn derefter ligger de ramte pattegrise døde.

Blodforgiftning eller blødersygdom

Besætningsdyrlægen kom ud og tilså besætningen her sidst på ugen og ser blodforgiftning, som den mest sandsynlige årsag. 

Blodforgiftning, som kan komme af flere ting, har en karakteristisk blåfarvning af huden og kan påvirke grisen i en sådan grad, at grisen mister livet. 

Baggrunden for tilstandens opståen kan typisk pålægges management- eller hygiejniske forhold. 

Besætningsdyrlægen fremlagde også en anden teori, der bygger på, at ét kuld er født med en blødersygdom, der bl.a. kan betyde, at blodet ikke størkner som normalt. 

Ved kuldudjævning er disse grise så fordelt ud efter størrelse, og derfor er det svært at vide, hvorvidt de ramte grise alle stammer fra samme so. 

For at underbygge denne teori skal alle de ramte pattegrise have samme alder, og det er efter sigende ikke gældende i alle 15 foreløbige tilfælde. 

Der er ikke igangsat nogen initiativer eller ændringer på staldgangen i forhold til formodningen om blodforgiftning, men derimod afventer dyrlæge og personalet det videre forløb. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle