Godt arbejdsmiljø er et fælles ansvar

Arbejdsulykker og landbruget rimer for godt på hinanden. Udviklingen skal vendes, og det kan alle bidrage til.

Af svine- og HR-rådgiver Mette Holst Tygesen, LandboNord

Landbruget har en kedelig statistik med arbejdsulykker. Den udvikling skal vi have vendt, og det er noget alle kan bidrage til. Alle medarbejdere på bedriften har et ansvar for at være med til at sikre et godt arbejdsmiljø. 

Brug værnemidler
Det handler om at bruge de værnemidler, der er til rådighed, og minde ens kollegaer om også at huske og bruge værnemidlerne. Det er min oplevelse, når jeg kommer ud og laver APV, at især de helt unge medarbejdere tager lidt let på det med brug af værnemidler. Man kan høre udsagn som; ”Det generer mig ikke at vaske uden at bruge maske”. Det gør det måske heller ikke her og nu, men man skal huske på at det er den langvarige påvirkning, der kan give gener. Hvis man skal holde til et langt arbejdsliv, skal man passe på sig selv også når man er ung og frisk.

Oplæring af nye medarbejdere
God oplæring af nye med arbejdere på bedriften er også vigtig, for at sige et sikkert arbejdsmiljø. Det er med at få indarbejdet de gode vaner fra starten. Det er lige fra hvordan man håndterer maskiner, anvender kemikalier korrekt og til hvad man skal gøre, når man udsluser gylle. Det er vigtigt, at man italesætter de udfordringer, der kan være. Som ny uerfaren medarbejder kan det være svært at forholde sig til hvor farligt det f.eks. kan være med svovlbrinte. For at man kan agere korrekt, skal man forstå, hvad det er der kan ske, og hvordan man minimerer risikoen for uheld.

Hvis der opstår en ulykke på bedriften eller en såkaldt nærved ulykke, så er det vigtigt, at man får talt om det efterfølgende. Hvorfor gik det galt, og hvad skal man gøre for at undgå at noget tilsvarende kan ske en anden gang.

Psykisk arbejdsmiljø
Det psykiske arbejdsmiljø er man som regel ikke god til at få talt om, men det er i høj grad også et fælles ansvar. Læg mærke til, om der er der nogen af kollegaerne, der ikke har det godt. Er der nogen der bliver mobbet, så sørg for at få det stoppet. Der kan også være nogen, der bare generelt skaber dårlig stemning. Det kan være vanskeligt at tale om, men det er vigtigt at få taget hånd om, fordi dårlig eller negativ stemning har det med at brede sig. Det gode fællesskab med en positiv stemning, gør det sjovere at komme på arbejde for alle og dermed bliver man også mere effektiv. Kort sagt, så betaler det sig at tage aktivt hånd om arbejdsmiljøet.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle