Grise er big business: De store spiller med musklerne i svinebranchen

Ugen På Spidsen: To slagteriudvidelser har set dagens lys på få dage, alt imens kineserne løfter egenproduktionen yderligere. Ugens klumme på Svin plusser nærmere på de store internationale svinenyheder.

Den internationale svinebranche er i hastig forandring med store internationale virksomheder, der vinder frem på bekostning af baggårdsproducenter.

Det er en sund udvikling for smitte og spredning af sygdomme som afrikansk svinepest, men mange begræder også retningen, der samler svineproduktion på større og større enheder.

Kineserne er på vej i den retning, og det går stærkt med at komme ovenpå efter det altødelæggende udbrud af afrikansk svinepest, der ramte Kina for et par år siden og formentlig halverede landets svineproduktion,

De seneste tal fra Kina viser, at kineserne i al hast genopbygge landets svinebestand og dermed formentlig mindsker behovet for import af svinekød i den kommende tid. 

Tal fra Reuters viser, at landets svinekødsproduktion blot er faldet 3,3 procent til 527,04 mio svin (!) set i forhold til 2019, da der skete et fald på 21 procent på et år.

Svineproduktion er big business i Kina, der ifølge Reuters har pumpet mere end 30 mia. dollars ind i nye svinefarme.

Rusland og Mexico investerer

Lidt i samme boldgade foretages også betydelige investeringer i slagterier andre steder i verden. 
Inden for den seneste uge har russiske Miratorg afsluttet et nyt slagteri, der har en kapacitet på 4,5 mio. svin årligt.

Tidligere har Miratorg færdiggjort en forædlingsenhed, og projektet er en del af selskabets strategi om at fordoble sin svineproduktion til 7,7 mio. svin årligt. 

Tilsvarende har Mexicos største svineproducent, Grupo Kuo, i denne uge annonceret, at de foretager en investering på godt 600 mio. kr. i et forarbejdningsanlæg. Siden følger yderligere investeringer for 1,2 mia. kr. i blandt andet flere farme.  

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle