Koncept med nystaldseffekt spist op af omkostninger
Renere stalde og forbedret foderudnyttelse ved konceptafprøvning opvejer ikke omkostningerne, viser nyt Seges-forsøg.

Selv om der i en konceptafprøvning viste sig positive effekter med en forbedret foderudnyttelse på 0,04 FE pr. kg tilvækst og renere stalde efter vask, har den forbedrede produktivitet vist sig ikke at være så stor, at den kan udligne konceptets omkostninger.

Konceptet bestod af en række tiltag, herunder etablering af rengøringsvenlige overflader (epoxy), faste procedurer for rengøring med overvågning ved hjælp af rengøringsprøver, kuldvis indsættelsesstrategi, tildeling af syre i vand fra fravænning og indtil 30 kg, tildeling af syre i foder fra 30 kg indtil slagtning og endelig optimeret smittebeskyttelse mellem sektioner med bl.a. separat tøj og materialer til hver sektion.

»Hvilke tiltag, der har haft størst betydning for den forbedrede foderudnyttelse, kan ikke afgøres på baggrund af denne afprøvning.

Polte skal flushes i syv dageSvin Tirsdag 26. november 2019 · 13:05

Etableringen af epoxyen var en omkostningstung post i den stald, der er taget i brug. I denne afprøvning kostede etablering af epoxyoverflader på gulve og vægge op til 1 meters højde 254 kr./kvm. Etableringen inkluderer forberedelse, huskelister, materialer og arbejdsløn. Derudover skulle epoxyoverfladerne pletvis repareres ved hver vask«, lyder det i afrapporteringen fra Seges.

Afprøvningen, der varede i to år, blev gennemført i en FRATS-besætning, hvor der indgik fire stalde med to sektioner i hver.

Faktaboks

Effekt:

  • Afprøvningen, der sigtede efter nystaldseffekt, viste renere stalde efter vask og en forbedret foderudnyttelse på 0,04 FE pr. kg tilvækst.
  • Afprøvningen er foretaget over en periode på to år.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle