L&F: MRSA-fri-liste er tæt på ubrugelig
Forældede resultater gør liste over MRSA-fri svinebesætninger ubrugelig, mener Landbrug & Fødevarer.

I 2014 testede Fødevarestyrelsen 278 svineproducenter for MRSA-bakterien CC398. Listen over 82 besætninger, der testede negativ, og som stadig har samme ejer, blev søndag aften offentliggjort af de to journalister Nils Mulvad og Kjeld Hansen.

- Søger man arbejde i landbruget, kan listen bruges til at finde virksomheder med styr på det bakterielle arbejdsmiljø. For leverandører, naboer og lokalbefolkningen omkring svinevirksomhederne på listen rummer den også åben og ærlig besked om smitteforholdene, sådan som Fødestyrelsen undersøgte dem i 2014, skriver de to journalister.

Men listen er tæt på ubrugelig, siger Claus Fertin, der er direktør i Landbrug & Fødevarers videnscenter, Seges.

- Smitten vil givetvis være i nogle af de 82 besætninger – ligesom der vil være nogle af de besætninger, der blev testet positiv, der vil være fri i dag, siger han til Ritzau.

Årsagen er ifølge Claus Fertin, at smitten bevæger sig så hurtigt, at prøverne er forældet næsten fra det øjeblik resultaterne foreligger.

Kjeld Hansen afviser kritikken, som, han mener, er grebet ud af luftet.

- Hvor ved de det fra? Det er de her eventyr, der bliver fortalt hele tiden. De ved vi intet om. Det er noget, de påstår. Det er aldrig blevet undersøgt, siger han.

Er MRSA-dom forkert? Fredag 29. januar 2016 · 00:00

Claus Fertin henviser til erfaringer fra Norge, hvor man ifølge direktøren har slået ned på smittede besætninger uden at få det ønskede resultat, fordi smitten flyttede sig via af andre mennesker og dyr.

Ifølge Kjeld Hansen vil der dog være større sandsynlighed for, at de svineproducenter, der var MRSA-fri i 2014, også er det i dag. Det medgiver Claus Fertin.

- Problemet er bare, at det er ikke en 100 procents garanti. Tværtimod er der en væsentlig usikkerhed, siger han.

Han understreger også, at alle besætninger i dag behandles, som var de smittede med MRSA-bakterien. Derfor vil medarbejdere ikke opleve forskel i procedurer og hygiejneforskrifter, mener Claus Fertin.

Han peger også på, at de 278 svineproducenter, der er med i Fødevarestyrelsens undersøgelse, udgør under ti procent af landets svineproducenter.

Derfor kan man ikke konkludere, at svineproducenter, der ikke er blandt de 82, er testet positiv for MRSA.

/ritzau/

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle