Ny fleksibel vaccine mod Lawsonia
Vaccinen kan gives til grise fra treugers alderen og yder beskyttelse i 21 uger, oplyser producenten MSD Animal Health.

MSD Animal Health har nu lanceret en ny intra-muskulær Lawsonia-vaccine, nemlig Porcilis® Lawsonia Vet. Danske svineproducenter er endda de første i Europa, som får fornøjelsen af den nye vaccine, oplyser firmaet i en pressemeddelelse.  

Lawsonia-bakterien findes i de fleste danske svinebesætninger og kan være årsag til nedsat tilvækst og forringet foderforbrug, endda uden at grisen har diarré. Indtil nu har kun oral vaccination været mulig, fortæller MSD Animal Health.

Den intra-muskulære administration af Porcilis® Lawsonia Vet. giver ifølge producenten en høj sikkerhed for korrekt dosis til den enkelte gris.

"Vaccinen indeholder en dræbt bakteriestamme, hvilket betyder, at antibiotika-behandling og vandrørs-desinfektion om nødvendigt kan foretages samtidig med vaccination", siger teknisk chef Gitte Blach Nielsen fra MSD Animal Health.

Porcilis® Lawsonia Vet. er godkendt til reduktion af diarré, dødelighed, fald i daglig tilvækst, bakterieudskillelse og læsioner i tarmen forårsaget af infektion med Lawsonia intracellularis.

Vaccinen kan gives til grise fra treugers alderen og yder beskyttelse i 21 uger, oplyser producenten.

Porcilis® Lawsonia Vet. kan gives alene eller blandes med Porcilis® PCV M Hyo.

Ifølge MSD Animal Health har svineproproducenten nu mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram, afhængig af behov.

Således kan landmand og dyrlæge frit vælge, om en injektion på 2 ml alene skal beskytte grisen mod Lawsonia eller mod de tre infektioner: Lawsonia, PCV2 og mykoplasma-lungesyge.

Faktaboks

Lawsonia

  • Lawsonia intracellularis (L. intracellularis) er en stav-formet, til tider let krøllet, bakterie, der inficerer den sidste del af tyndtarmen og første del af tyktarmen.
  • Det er en ’obligat, intracellulær’ bakterie, hvilket betyder, at den ikke kan formere sig ved egen hjælp og derfor invaderer grisens tarmceller for at udnytte disses ressourcer.
  • Denne invasion og senere opformering til talrige Lawsonia-bakterier påvirker tarmcellerne, så de deler sig eksplosivt og gør tarmslimhinden tyk (i værste tilfælde kan den ligne en cykelslange).
  • Derudover nedsættes tarmcellernes optag af næringsstoffer, hvilket påvirker grisens tilvækst og foderforbrug. Disse forandringer kan resultere i synlig diarre, men gør det langt fra altid.

Kilde: MSD Animal Health

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle