Opdel grisene efter alder og undgå influenza
Influenza i farestalden undgås bedst ved at opdele grisene efter alder, viser resultater fra afsluttet Ph.d.-projekt.

At opdele grisene i farestalden efter alder frem for efter vægt er den mest effektive måde til at undgå smitte med influenza, der rammer pattegrise helt ned til tre dage.

Det er erfaringen fra et nyligt afsluttet Ph.d.-projekt, som Charlotte Sonne, chefforsker og specialdyrlæge ved Seges Svineproduktion, har været medvejleder på.

Hun mener, at det er værd at hæfte sig ved især én anbefaling fra projektet for at undgå influenza hos pattegrise og klimagrise.

»Når det kommer til sektioneret drift, er det vigtigt ikke at blande forskellige aldersgrupper i sektionerne, men at sektionere dem efter vægt. Grisene skal altså grupperes aldersmæssigt, når de fravænnes, for at undgå smittespredning i stien«, siger hun.

Der er også en effektiv måde at holde smitten nede i relation til vaccination af grisene:

»Man kan desværre ikke redde en forkert sektionering af grise ved at vaccinere mod influenza. Det er i bund og grund bedst at lade dem være i samme sektion som deres jævnaldrende for at mindske forekomsten af influenzasmittede«, siger Charlotte Sonne.

Fokus skal også rettes mod medarbejderne, der også kan smitte grisene med influenza.

»Her er det bedste råd at få vaccineret dine ansatte og lade dem blive væk fra stalden, hvis de er syge. Det samme gælder for alle andre, der kommer i stalden«, siger hun.

Faktaboks

Undgå influenza:

  • Sektionering mellem aldersgrupper
  • Gruppér efter alder
  • Ingen tilbageførsel af grise i systemet 
  • Alt ind/alt ud ved fravænning 
  • Minimér kuldudjævning. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle