Pas på for meget svovl i grisefoder - skidt for mavesundhed og luftkvalitet

Nogle foderstoffer indeholder store mængder svovl, som kan have skadelige effekter på både grisenes sundhed samtidig med at det kan være en giftig affære for luftkvaliteten i stalden.

Produkter med et indhold af svovl er en essentiel del af grisenes foder.

Nye studier viser imidlertid, at et forhøjet indhold af svovl i foderet kan lede til dårligere tarmflora samt øget udskillelse af svovl til gylle, fortæller en gruppe franske fodereksperter i   netavisen Pigprogress

En fransk database viser, at indholdet af svovl i foderstoffer kan variere betydeligt fra 0,5 gram pr. kg til over 10 gram pr. kg, fortæller den franske fodergruppe bestående af Alessandra Monteiro og Arturo Pinon fra Animine samt Pascal Peu fra INRAE Opaale.

Svovlindholdet i fuldkorn, såsom hvede og majs, er relativt lavt med omkring 1,3 gram pr. kg, mens indholdet er en del højere i de melbaserede foderstoffer, hvor der kan være op til 10 gram pr. kg. 

Indholdet af svovl i foderet er direkte linket til indholdet af svovlholdige aminosyrer, ingredienser med sulfat samt biprodukter fra foderproduktionen, hvor der kan være brugt svovlsyre for at fremme ekstraktion af stivelsen.

Studier med øget svovl i foderet 

Da adskillige typer foderstoffer og mineraler har øgede niveauer af svovl, kan svineproducenten nemt komme til at overskride det anbefalede niveau for grise, hvilket kan påvirke deres tarmsundhed, ifølge de franske eksperter.

Derudover skal man være opmærksom på, at kun omkring 65 procent af svovl i foder bliver optaget af grisene, resten udskilles til urin og fæces. Denne svovludskillelse kan have effekt på jord, vand og luft i det omkringliggende miljø. 

Sulfatreducerende bakterier i tarmene hos dyrene kan omsætte sulfat til hydrogensulfid (H2S), som påvirker tarmenes sundhed. Hydrogensulfid kan således påvirke tarmenes slimhinder og har effekt på blandt andet  inflammation, tarmenes motilitet og heling af eventuelle mavesår. 

Amerikanske studier ved henholdsvis Iowa State University og i Quincy i Illinois har vist, at både for grise på 13 kg og 9 kg ses en ændring i tarmfloraen samt et lineært fald i daglig tilvækst, når svovlindholdet i foderet blev øget, skriver Pigprogress.

Hos gylte blev der ved stigende svovlindhold observeret en stigning i gødningens surhed, øget indhold af N og S samt øget lugtemmission fra blandt andet H2S.

Management af svovl fra besætningen

I gyllen bliver hydrogensulfid produceret under iltfrie forhold, og som resultat af sulfatindhold i urin og fæces, eller som mineraler fra foderstofrester. 

Hydrogensulfid er i gyllen årsag til større emission og kan udgøre en fare for forgiftning af både medarbejdere og dyr. 

Hydrogensulfid er desuden en meget ætsende gas, hvilket betyder at, hvis man vil opbevare gyllen med henblik på biogasproduktion, er man nødt til at fjerne hydrogensulfiden for at undgå udgifter til vedligehold af udstyr. 

Foderet er den største kilde til svovl i gyllen, og man kan derfor ved at reducere indholdet af svovl i foder også reducere udskillelsen af hydrogensulfid. 

Ved at vælge foderstoffer med lavt svovlindhold opnår svineproducenten flere gevinster: Man undgår skade på grisenes fordøjelsessystem, undgår mulige sundhedsrisici hos medarbejdere og dyr, og undgår skader på miljø og inventar grundet ætsende gasser. 

En løsning kunne være at besætningsejeren overvejet at sætte en maximum for indholdet af svovl i foderet for at undgå skadelige effekter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle