Sådan bliver du klar til et uanmeldt kontrolbesøg
Det er meldt ud, at der er i år bliver fire kontrolkampagner rettet mod svineproducenter samt 0-punktskontroller.

Af Irene Drews Henriksen, svinerådgiver, VKST

Det er vigtigt, at man som svineproducent altid kan leve op til et kontrolbesøg. Mange kontrolbesøg er uanmeldte, og det er trods alt en bedre oplevelse at få besøg, når man ved, at man har styr på tingene.

Når jeg kommer med ud i stalden, for at gennemgå om alt er i orden, laver jeg en simpel liste over ting der skal tjekkes.

Denne liste indeholder bl.a. følgende punkter:

  • Tjek rode- og beskæftigelsesmateriale i alle stier.
  • Medicinskab – er der kun den medicin som må bruges?
  • Medicinregistreringer – noteres de rigtige oplysninger, såsom behandlingens start- og slutdato, vægt på dyrene og lokalitet?
  • Tilstedeværelse og anvendelse og af sygestier.
  • Rettidig aflivning af grise i sygestier – er der lavet handlingsplan og er medarbejderne instrueret?
  • Hygiejne i stalden og i foderladen
  • Kursusbeviser - har man taget de lovpligtige?

Disse punkter kan for nogen virke basale, men det er blandt andet her, vi ofte ser anmærkninger.

Anmærkningerne skyldes måske, at punkterne ikke er tænkt ind i de daglige rutiner, og hermed ikke tjekkes op pr. automatik i løbet af en arbejdsuge.

Min erfaring er, at man som svineproducent eller medarbejder med ansvaret for grisene, bør gå en tjekrunde med jævne mellemrum, for at sikre at al lovgivning er overholdt.

Overblik: Fire vådfodertanke - prioritér god rengøringSvin Mandag 17. juni 2019 · 10:36

I kan inddrage medarbejderne i rutinen, og derved sikre Jer, at de får et ansvar for at holde en høj standard. Det sker tit, at der bliver slækket lidt på noget, når dagligdagens arbejde tager over.

I travle perioder er der ofte ting, der udskydes til næste uge, på trods af at man er bevidst om problemet.

Det kan fx være manglende rodemateriale i en sti. Tiden går, og pludseligt har man glemt alt om det, som manglede. Det er ærgerligt at få en påtale over noget, man har set, men ikke lige har gjort noget ved.

Prioritér, sammen med medarbejderne, at de går en fast tjekrunde hver uge. Det sikrer, at et uanmeldt besøg aldrig kommer bag på jer. Lav en tjekliste, som skal udfyldes og underskrives med dato, så I er sikre på, at det er blevet gjort.

Er I i tvivl om kontrolbesøg, krav og lignende er det altid en god ide at forhøre sig hos Seges, din tilknyttede dyrlæge eller din svinerådgiver.

Derudover kan info omkring kontrolkampagner findes på svineproduktion.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle