Søerne kaster grisene - måske ondartet bakterie på spil
Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen har de seneste måneder oplevet, at seks-syv søer har kastet grisene, og mistanken er faldet på leptospirose.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

De seneste tre måneder har jeg haft seks-syv søer, der har kastet grisene lige op til faring. Grisene er født døde den sidste uge, inden soen skulle fare.
 
Det sker jo af og til, at en so kaster grisene, men i denne omgang har der været rigeligt. Det er også noget dyrt at gå og se på. Omvendt kan der også bare være tale om en periode, hvor det går i sig selv igen, og så kan vi ikke gøre noget ved det.
 
Forløbet er, at soen er fuldstændig frisk, men så lige pludselig føder døde grise. Der er ikke nogen specifik tendens til hvilke søer, der kaster grisene. Der har været tale om både gylte, unge søer og gamle søer.

Måske leptospirose 

Jeg har talt med dyrlægen, og vi har en lille mistanke om, at der kan være tale om leptospirose, hvor det er karakteristisk, at soen bliver inficeret med en bakterie og kaster grisene sent i drægtigheden.
 
Nu sender vi nogle fostre ind til obduktion i Kjellerup for at se om de kan finde bakterien. Erfaringen er dog, at det kan være svært at finde bakterien, selv om grisene er inficeret. Alternativt kan vi få taget blodprøver for at se om grisene har et højt eller lavt niveau af antistoffer imod bakterien
 
Finder vi bakterien, vil jeg vaccinere søerne med en blandingsvaccine, som også virker mod rødsyge og parvovirus. Den koster dog ni kr. ekstra i forhold til den vaccine, jeg bruger normalt, og det vil betyde en meromkostning på 30.000 kr. pr. år. Derfor vil jeg kun bruge den, hvis jeg er sikker på, at jeg har leptospirose i besætningen.

Styr på mus og hygiejne

Der kan være andre årsager end leptospirose til at søerne kaster grisene, fx toxiner i foderet eller en børinfektion, så vi skal have fundet ud af det.
 
Jeg kan ikke hundrede procent sige, at jeg ikke har haft lespitorose i besætningen tidligere - kun at jeg ikke har haft mistanke om det, og at ingen grise har været diagnosticeret.
 
Leptospirose kan flytte rundt i staldene med mus, så man skal have godt styr på hygiejne og mus for at holde sygdommen nede.

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle