Saltforgiftning hos grise: Giv lidt vand ad flere omgange første dag

Saltforgiftning hos grise kan ses som pludselig døde dyr, dyr med kramper eller dyr med knuste tænder.

Saltforgiftning kan være en alvorlig og dødelig tilstand for grise.

Derfor er det vigtigt at kende symptomerne, og hvordan man behandler grisene.

1. Hvorfor opstår saltforgiftning?

Oftest er grunden til saltforgiftning et svigt i vandforsyningen, f.eks. en hane der ikke er blevet åbnet igen, eller frosne rør, fortæller netavisen Agrarheute.de.

Saltforgiftning kan også skyldes forkerte foderblandinger, men det ses sjældent.

Hvis grisene mangler vand, vil der opstå forgiftningssymptomer selv med et saltindhold på 0,25-1 procent i foderet. Hvis grisene får tilstrækkelige mængder vand, kan de tåle helt op til otte til 13 procent salt i foderet.

2. Symptomer

Saltbalancen i grisene forstyrres, så der sker en omfordeling af væske mellem celler og rummet mellem cellerne. Man vil se en øget mængde væske i hjernen, som forstyrre nerverne og giver dem ændret adfærd.

Oftest stilles diagnosen ud fra symptomer. Dette kan verificeres ved blod- og foderanalyser, eller obduktion af grisene. Ved obduktion kan man kigge på cellerne, som har tydelige tegn på saltforgiftning.

Tidlige tegn på saltforgiftning kan være grise der smasker, savler og skære tænder. Senere kan man se kramper, ukoordineret bevægelser, grisen går i cirkler eller presser hovedet mod en væg. Blindhed, opkast og diarre ses også. .

Hvis dyrene tilbydes vand, vil de være tørstige.

3. behandling

Det er vigtigt, at man ikke giver grisene en masse vand på én gang, fordi det kan give yderligere ophobning af væske i hjernen.

Derimod skal man kontrolleret øge den mængde væske, grisene får tildelt.

Den første dag skal grisene tilbydes 10-20 procent af deres daglige vandbehov i vandtrug over mange gange. Dagen efter kan man åbne for den normale vandforsyning i perioder. På tredjedagen kan dyrene igen drikke vand på vanlig vis.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle