Se billederne: Avanceret fodring i ny smågrisestald med 7.000 stipladser
Hos Højbakke I/S ved Søllested er smågrisestalden forsynet med et avanceret fodringsanlæg. Læs mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer 15. oktober.

Brødrene Steffen og Kristian Sørensen driver Højbakke I/S ved Søllested.

De har 1.100 søer, og solgte indtil foråret 2017 alle smågrise ved fravænning.

Som led i en strategiplan begyndte de i efteråret 2016 at bygge en smågrisestald ved siden af sostalden. Stalden er opført af Kjærgaard Byg, og stod klar til brug i marts 2017.

 

Flere gange dagligt blæser AirFeed fodringsanlægget snittet halm ned i stierne. Det sker ved hjælp af trykluft.

Der er dobbelte ribberør langs begge vægge i alle smågrisesektioner. Sammen med gulvvarmen får det rumtemperaturen op på 30 grader. Varmen kommer fra gyllekøling suppleret med halmvarme.

 

»Vi valgte AirFeed fra Agrisys som fodringsanlæg,« fortæller Steffen Sørensen, der har det daglige ansvar for svineproduktionen.

Det er et avanceret fodringsanlæg, der kan blande og udfodre på stiniveau. Derudover kan det tildele snittet halm.

Det har kapacitet til både at forsyne de op til 7.000 smågrise på stald og hele soholdet med både foder og halm.

 

Der er fast leje under overdækningen og plastikspalter i resten af stien. Det valg ville Steffen Sørensen ikke ændre, hvis han skulle bygge igen.

 

En føler registrerer om foderventilen skal udfodre nyt foder, eller om stien skal springes over og vente til næste fodring.

 

Farestalden brændte: Jeg fik tid til at vælge rigtigt - minivådfodringsanlæg bedre end mælkekopperSvin Mandag 1. oktober 2018 · 08:41

Steffen Sørensen valgte at lægge spalter i inspektionsgangen. Det anbefaler han gerne til andre.

 

Foderet blæses med trykluft ud til hver enkelt udfodringssted, hvor det blandes med vand i forbindelse med udfodringen.

På den måde fungerer det som vådfoder, men uden risiko for nedbrydning af aminosyrer som i et traditionelt vådfodringsanlæg.

Steffen Sørensen fortæller, at det har taget tid at blive dus med alle anlæggets mange funktioner, men at han i dag er glad for det.

 

Smågrisestalden er dimensioneret til 40 grise pr. årsso, og så højt ligger soholdet endnu ikke. Steffen Sørensen kan mærke, at grisene kvitterer med god tilvækst, når der er god plads i stien.

 

På drivgangen mellem sostalden og smågrisestalden er der etableret nogle sorteringsstier til smågrisene. Her bliver de sorteret efter størrelse. Gulvet kan sænkes for bedre arbejdsstilling.

 

Sostalden er 118 meter lang og er placeret ved siden af sostalden.

 

Udleveringsrummet ligger i gavlen. I dag ville Steffen Sørensen placere det midt i bygningen. Han synes, at det er for langt at drive smågrise over 100 m for at komme til udleveringsrummet.

Faktaboks

Højbakke I/S

  • V/Steffen og Kristian Sørensen, Søllested
  • 1.100 søer
  • Byggede ny smågrisestald med omkring 7.000 stipladser, der blev taget i brug i marts 2017
  • Effektiviteten ligger omkring 500 g og et foderforbrug på 1,64 foderenheder pr. kg tilvækst

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle