Selv med billigt staldbyggeri er kravet til noteringen mindst 10 kr.

Ugen på Spidsen: Det der for alvor batter i en langsigtet investering som en svinestald er udelukkende noteringen. Og mens vi venter på en stigende notering, kan det anbefales at læse notat 1903 fra Seges, skriver denne uges klummeskribent på Svin Plus.

Et nyt notat fra Seges Svineproduktion viser, at uanset om man bygger en billig eller en dyr slagtesvinestald, er kravet, at afregningen skal ligge på den rigtige side af 10 kr. for at investeringen hænger sammen.

Det gør den desværre ikke altid.

Man kan også læse, at der er en lille besparelse ved at bygge en rundbuestald eller en letstald fremfor mere traditionelt elementbyggeri, men at besparelsen kan blive spist op, hvis banker eller kreditinstitutter vurderer levetiden blot en anelse kortere på de nye staldtyper.

Det, der slog mig ved gennemlæsningen, var, at nok kan man vælge en lidt billigere slagtesvinestald, og dermed få en lidt højere sandsynlighed for en rentabel investering, men det der for alvor batter i en langsigtet investering som en svinestald, er udelukkende noteringen.

Det er i noteringen, hovedforklaringen på mange års nedgang i slagtesvineproduktionen skal findes.

En god, stabil notering er samtidig nøglen til ny fremgang. Jeg tvivler desværre på, at den lille stigning i produktionen vi så sidste år, fortsætter de kommende år. Dertil har noteringen været for ringe i for mange år.

Mens vi venter på en bedre notering, kan jeg anbefale interesserede at læse notat 1903 fra Seges. Ikke mindst hvis man vil blive klogere på forskellen mellem forskellige staldtyper.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle