Skrækeksempel: Soholder betalte 170.000 kr. for meget for smågrisefoder
Få lavet udbudsmateriale til foderkøbet i god tid, ellers risikerer du at gå glip af en god pris - eller at betale overpris.

For svineproducenterne er det nu tid til at dække sig ind for en af produktionens tungeste udgiftsposter, nemlig indkøb af mineral-, tilskuds- og færdigfoder, til den kommende periode.

Især for købere af færdigfoder er det værd at holde øje med, hvornår de gode handler kan gøres her først på sæsonen, fortæller Jes Callesen, konsulent hos Svinerådgivningen

Til den opgave er det vigtigt at være godt forberedt. Det sker ved at have udsendt licitationsmateriale til leverandører af de ønskede blandinger, så man kan slå til hurtigt, hvis der sker ændringer i markedet - og så man ikke risikerer at gå glip af en potentielt god handel.

Har man en mere kompliceret foderhandel med mange slags blandinger, kornbytte og forskellige afregningsbetingelser fra leverandørerne er det aktuelt at få hjælp fra en konsulent.

Rådgiveren kan udarbejde udbudsmaterialet, udsende det, tjekke at alle betingelser for at handelen er opfyldt - og det er en god ide at være på forkant, for det er ikke sikkert at man står først i køen.

"Det kan godt være, at det er sagt i flere år, men der er altså stadigvæk alt for mange producenter, som enten ikke får forberedt en licitation i god tid, så de hurtig kan slå til, eller slet ikke udbyder blandingerne i licitation," siger Jes Callesen.

Skrækeksempel: Overpris på 170.000 kr.

Jes Callesen fremhæver, at han jævnligt har kontakt til producenter, som har accepteret betingelser for en foderhandel, som er "helt ude i skoven".

Han nævner til skræk og advarsel et aktuelt eksempel.

Her tilbød foderleverandøren en soholder med produktion af smågrise at forlænge sidste års aftale for færdigfoder i form af blandinger til både søer og smågrise. Til gengæld ville leverandøren sætte to nye fodersiloer op hos landmanden, fordi "det var tiltrængt og af hensyn til vognmanden".

"Jeg blev mistænksom, da jeg hørte om det. Jeg prøvede derfor at sende de ønskede blandinger i udbud til en anden foderleverandør, og det viste sig at de ville sælge sofoderet til cirka samme pris, mens blandingerne til smågrise kunne leveres til 170.000 kr. mindre for det ønskede kvantum.

Så der var altså en god grund til, at leverandøren mente at kunne bekoste to fodersiloer til i omegnen af 30.000 - 40.000 kr. pr. stk.", siger Jes Callesen.

"Jeg troede ikke, at den slags krejleri fandtes længere, men det gør det altså, og der er også nogle der hopper på den. Det er fint, at man har stor tiltro til en sælger, som man måske har samarbejdet med mange år, men det er også vigtigt at håndtere sin foderhandel professionelt og undersøge markedet”, understreger svinekonsulenten.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle