Sundere svin med lokaltproduceret foder
Grisene voksede lige så godt på det norske foder og blev sundere. Samtidig var kødkvaliteten blev bedre.

Landbruget i Norge er afhængige af import af proteinrige foderstoffer, men med fokus på miljøet forskes der i nationalt foder til landbruget, skriver Forskning.no

Forskere fra Norges Universitet for Biovidenskab har fundet ud af, at svinefoder baseret på norsk korn, raps og hestebønner kan erstatte f.eks. importeret soja.

Raps er et vidundermiddel

Raps er både en billig råvare og dyrkes i store mængder i Europa. Det primære formål med raps er olieproduktion, men resterne fra olieproduktionen indeholder cirka 35 procent protein og gode aminosyrer.

Derudover har raps et højt fiberindhold, som hjælper på svinenes tarmsundhed.

Ved sammenligning af svin, der blev fodret med henholdsvis raps og soja, så forskerne flere gode bakterier i tarmen og færre af de dårlige bakterier.

”I smågrise og slagtesvin er der en klar forskel i mikrofloraen i tarmen. Rapsgrisene havde adskillige gode bakterier, som nedbryder fiber og producerer gavnlige fedtsyrer i tarmen”, siger professor Margareth Øverland, centerleder ved Foods of Norway.

”Fodring med raps gav også saftigt kød med en friskere farve og smag, samt bedre holdbarhed”, siger Margareth Øverland.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle