Svinerådgiver: Små smågrise er ikke dårlige - bare små
Svinerådgiver anbefaler, at man fokuserer mere på alder end på fravænningsvægt. Modningen af tarmen er en afgørende faktor for god fravænning, da det er de grise som fordøjer foderet bedst, der vokser bedst efter fravænning

Af Caroline Kold Simonsen, Svinerådgiver, LandboNord

 

De helt små grise ved fravænning får tit skyld for, at de præsterer dårligst i klimastalden. Det er selvfølgelig individuelt fra besætning til besætning, hvordan de mindste, nyfravænnede klarer sig, men et nyt forsøg ved SEGES Svineproduktion viste at smågrise under 6 kg klarede sig lige så godt som større grise.

 

I tabellen herunder ses det, at grisene blev delt op i tre grupper ved fravænning: Små (5,7 kg), middel (6,4 kg) og store (7,4 kg). De mindste smågrise havde en tendens til lavere daglig tilvækst, men de formåede stadig at vokse 500 gram pr. dag. Foderforbruget var fuldstændigt ens i de tre grupper. De mindste grise blev desuden ikke behandlet i flere dage end de store, og der var heller ikke større forekomst af diarré hos de mindste (SEGES Svineproduktion, Foderseminar den 10. april 2019).

 

 

Disse resultater støttes af lignende resultater fra 2017 (SEGES Meddelelse nr. 1101). Det kan derfor konkluderes, at små nyfravænnede grise (<6 kg) ikke er dårlige grise – de er bare små. Derudover anbefales det at fokusere mere på alder end fravænningsvægt. Modningen af tarmen er en afgørende faktor for god fravænning, da det er de grise som fordøjer foderet bedst, der vokser bedst efter fravænning. Tarmen modnes med alder, og der bør sigtes efter min. 25 dage ved fravænning. Denne anbefaling bliver blot endnu vigtigere, når medicinsk zink skal udfases.

 

Essentielt med foderoptag fra dag 1

En af de vigtigste betingelser for høj tilvækst er at øge grisenes daglige foderoptag. Hvis man ønsker en tilvækst over 500 gram pr. dag, skal det daglige foderoptag op på 0,9 FEsv, og det er essentielt, at smågrisene kommer i gang med at æde fra dag 1. Forsøg har vist, at nogle nyfravænnede er 2-3 dage om at finde foderet og komme i gang med at æde. Det betyder, at energioptagelsen er reduceret til et minimum i de første dage, hvilket kan beskadige tarmens overflade.

Gulvfodring

Fra første dag bør der gulvfodres eller fodres i langtrug min. 4 gange dagligt. Fodermængden skal afpasses, så der er ædt op på en halv time. Hvis der gives større mængder, vil det resultere i foderspild. Vær samtidig opmærksom på, at tørfoderautomaten kan være en begrænsende faktor. Smågrisene må ikke have vanskeligt ved at få foderet ud af automaterne, og pladen under uddoseringen skal være dækket 2/3 i starten.

 

Andre faktorer såsom lys, temperatur og stress har også betydning for foderoptaget i de første dage. Især er det vigtigt at have lys i stalden i en sammenhængende periode på 12-16 timer pr. døgn – de nyfravænnede smågrise kan ikke finde foderautomaten i mørke!

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle