Svinerådgivere i kor: Køb et mælkeanlæg nu

To svinerådgivere var på Agri Nords kongres rørende enige om, at svineproducenter med de nuværende svinenoteringer ikke skal betænke sig på at indkøbe et mælkeanlæg til farestalden.

Med de høje svinenoteringer er mælkeanlæg i farestalden en af vejene for svineproducenter til at løfte deres produktivitet. Det bevidnede flere faglige indlæg ved Agri Nords kongres.

»Mælkeanlæg af den ikke alt for dyre slags har en tilbagebetalingstid på syv måneder ved en smågrisenotering på 600 kr. Ved 500 kr. er den 14 måneder. Ved 400 kr. begynder det at knibe med at betale sig, fordi anlægget giver større variable omkostninger.

Men forslaget herfra er at få det mælkeanlæg op, for de penge tjener I hjem i løbet af ingen tid«, sagde svinerådgiver Anders Christensen i et oplæg om gode tips til svineproducenter.

»Et mælkeanlæg er simpelthen oplagt, hvis I står med et ældre produktionsapparat og egentligt ikke har nogle planer, der rækker 15 år ud i fremtiden, som en investering i udvidelse af en farestald kræver. Anlægget kan slukkes igen«, sagde han og foreslog investering i ekstra farestier, hvis investeringshorisonten er lang.

Mads Waidtløw, chefkonsulent i SvineXperten, lå i slipstrømmen på sin kollega, da han ved et anlæg senere på kongressen kom ind på investering i mælkeanlæg.

»Brug af mælkeanlæg vil øge fremstillingsprisen. Der ryger 10-15 kr. i mælk pr. gris, men til gengæld kan man udnytte farestalden meget bedre med færre ammesøer og få større fravænningsvægt på grisene. Især i en højkonjunktur mener jeg absolut er værd at kigge nærmere på. Investeringen for et 1000 sos anlæg er noget, der ligner 100.000 kr. Tilbagebetalingstiden er under et år«, sagde han og havde et løsningsforslag, når priserne på svinekød igen falder:

”Man kan overveje, når noteringen falder igen, om man skal køre vand igennem eller lukke for mælkeanlægget«, sagde Mads Waidtløw, der i kategorien for småinvesteringer også foreslog varmemåtter bag soen i farestalden i ældre og kolde stalde samt udskiftning af betonspalter til fordel for støbejernsspalter eller plastspalter for at højne hygiejnen.

»Men husk i år at få så mange liv som muligt ud af døren, for det giver en rigtig god bundlinje i år«, opfordrede han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle