Tænk på sommerferie i stalden allerede nu
Der er tit flere udfordringer i svinestalden lige efter afvikling af ferie. Planlæg og forbered sommer allerede nu.

Af Anders Peter Andersen, svinerådgiver, LMO

Dette kan lyde som en artikel, der ikke passer ind under svineemner. Men der er ingen tvivl om, at grisene også mærker, når der afvikles ferie.

Der ses tit flere udfordringer lige efter afvikling af ferie. Det være sig flere døde grise, lavere tilvækst og højere foderforbrug. Samtidig med at de dårligere resultater er demotiverende for de medarbejdere, der kommer retur fra ferien.

Derfor synes jeg, at I skal begynde at se på hvordan og hvornår, I starter afviklingen af dette års sommerferie. For mig er det følgende emner der skal laves en plan for:

1. Hvor mange og hvem kan have fri samtidig

Hvor mange medarbejdere kan undværes ad gangen, og er der medarbejdere, der ikke kan have fri samtidig, da der ellers kommer til at mangle for mange kompetencer på ejendommen?  Eller er der kompetencer, der skal opgraderes inden sommerferien afvikles?

De fleste gange er dette problem faktisk en kærkommen lejlighed til at få set på, hvilke opgaver der er behov for at blive lavet en oplæringsplan for. Jeg ser tit, at niveauet af nye medarbejdere flytter sig fint de første tre-fire uger, men at det så stagnerer efterfølgende.

Når jeg så spørger ind til årsagen, er det følgende forklaringer, jeg får som svar: Nu kan medarbejderen klare sig selv i hverdagen, og jeg havde mange hængepartier, så jeg havde ikke mere tid til oplæring. Hvilket egentlig er ok, men dette betyder, at medarbejderen ikke fortsætter sin udvikling, og det ses på resultatet af afviklingen af den næste ferie.

Så rådet til jer er at lave en læringsplan ved alle ansættelser, og at planen ikke kun dækker over de første tre-fire uger, men rækker frem mod den næste ferieafvikling.    

2. Kan opgaver springes over i ferien 

Hvilke opgaver kan springes over under afvikling af ferien? Og hvilke opgaver kan flyttes på begge sider af ferien?

Begge områder er vigtige at få gennemtænkt og lagt planer for, inden ferien står for døren. Ved at lave denne afdækning får I det også nemmere ved pludselig opstået sygdom eller situationer, hvor en medarbejder stopper med kort varsel.

3. Planlæg ferien tidligt

Husk på, at der er mange andre firmaer, der har krav om at medarbejderne skal afklare, hvornår de ønsker ferie, minimum tre-seks måneder før ferien.

Samtidig kan I have medarbejdere, der er mere eller mindre fleksible i forhold til deres ferieønsker. Ved at afdække feriespørgsmålene tidligt, får I fisken på disken tidligere og derfor større mulighed for at finde gode ferieløsninger.


Anders Peter Andersen
Svinerådgiver LMO
29407088 aan@lmo.dk       

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle