Syv skarpe til Danish Crown: Amerikansk svinekrise kan gavne dansk salg til Japan

De seneste ni uger har Danish Crown sænket svineprisen med hele 1,7 kroner per kilo. Niveauet på 12,6 kroner er fortsat en historisk høj notering, men hvorfor gør corona det så svært at sælge svinekød?

Vi har stillet syv spørgsmål til global salgsdirektør i Danish Crown Lars Albertsen:

- Hvorfor er det så svært lige nu at sælge svinekød lige nu?

"Hvis vi var et badeland, og alle rutsjebaner blev lukket på nær en, så alt vandet skulle ned af den ene, så ville vi ikke kunne skubbe alt vandet derhen. Foodservice-lukningerne i alle lande rammer os nu. Vi har haft en relativt stærk periode, fordi supermarkeder og retail har hamstret. Men nu kan vi for alvor se, at alle forsøger at skubbe alt ned i én tragt. Det kan ikke lade sig gøre uden prisfald", siger han.

"Mange små slagterier i Sydeuropa har ikke de godkendelser, vi har, til afsætning på verdensmarkederne. De har levet af musikfestivaler, grillfester, restauranter og den slags. Nu forsøger de at sælge deres varer andre steder. Det presser priserne. De små har ikke mulighederne for at tage en lang position ved at fryse varerne og sende dem til Japan eller Kina, sådan som vi kan".

"Vi ser det også på det britiske marked, hvor de konsumerer omkring 5000 tons bacon ugentligt, ligeligt fordelt mellem foodservice og retail. Nu er der så 5000 kamme om ugen, der skal have et nyt hjem".

- Et prisfald på 1,7 kroner på 9 uger er jo ret voldsomt?

"Det er jeg ikke uenig i. Vi er på ukendt terræn. Som vores statsminister Mette Frederiksen siger, så lægger vi skinnerne, som toget kører. Markedet er ikke til at læse, det er meget svært lige nu. Men vi nyder godt af de strategiske relationer med kunderne. Og så er det den brede markedsadgang, som vi har, der gør, at vi ikke ligger på et tysk niveau noteringsmæssigt".

- Hvilke dele af grisen er især ramt?

"Forenden. Alt det, der bliver til grillmad og pølser er det sværeste pt".

- Hvordan er din forventning til sommeren lige nu?

"Jeg håber, at solen kommer til at skinne, og det bliver godt vejr. Jeg tror på, at når tingene begynder at åbne op, så vil vi også se en bedre efterspørgsel. Det psykologiske i at tingene åbner op, vil også betyde, at vi agerer anderledes. Det, tror jeg, vil gavne os salgsmæssigt. Vi har det forholdsvis godt i Danmark, men England, Spanien, Italien og Frankrig er hårdt ramt. Lige nu bruger vi tid på at gøre os parate til, at tingene åbner igen. Så vil der komme et behov, der vil trække i den modsatte retning".

- Hvad betyder situationen i USA med lukkede slagterier?

"Det er forholdsvis nyt endnu, men der er ingen tvivl om, at man både kan se noget godt og noget skidt i det. Det skidte er, at amerikanerne har 2,5 mio. grise ugentligt, der skal slagtes. De har et kæmpestort hjemmemarked, hvor måske halvdelen af mængderne bliver brugt i foodservice. Lige nu løser en del af dem afsætningen ved at dele grisen i tre - og så smide det til Kina med ben i. Det betyder, at priserne er under pres, på grund af amerikanerne".

"På den anden side læser vi jo også i pressen de mange historier med bønder, der afliver smågrise og søer, fordi de ikke kan komme af med dem til de lukkede slagterier. Det er bare for tidligt at sige, hvad det vil betyde".

- Hvad kan de amerikanske lukninger ende med at betyde for de danske svinepriser?

"Vi ser allerede en stigende efterspørgsel fra Japan. Canada og USA er kæmpestore eksportører af fersk kød til Japan, op mod 35.000 tons om måneden. Hvis der er noget, det japanske marked ikke bryder sig om, er det uforudsigelighed. Den sikre havn er fra os - vi kan blive den næste leverandør. Vi kan ikke levere fersk i samme omfang, men de kigger til os. Og vi har det sidste år vist, at vi kan slå om på fabrikkerne i hidtil uset tempo til en anden efterspørgsel. Fuglen er ikke landet på taget endnu, men det kunne godt gå hen og blive attraktivt".

- For et halvt år siden talte man jo om solid mangel på gris på verdensplan?

"Ja. Grundlæggende har efterspørgslen ikke ændret sig. Udbud og efterspørgsel er der stadigvæk som før corona, vi har bare fået slået kompasset ud af retning. ASF (afrikansk svinepest, red.) i Kina gør, at de stadig har et stort hul, der skal fyldes op. Lige nu er efterspørgslen lidt nede, men den skal nok vende sig igen, når vi i Europa kan se lys for enden af tunnelen.

- Tyskerne lægger meget på frys, og frysehusene er fulde, siges det. Gør I også det?

"Ikke mere, end vi plejer. Vi mærker den stigende efterspørgsel fra Asien, og vi kan hjælpe de kunder, der har henvendt sig. Japanerne er meget nervøse, også om hvor tæt ASF er på. Japanerne vil gerne være dækket af fra sikker havn. Det er typisk os, de henvender sig til. I Kina går markedet op og ned i gear. Lige nu er vi en bølgedal, men vi er fortrøstningsfulde på, at det kommer tilbage igen. Der er mangel på svinekød. Nu skal vi bare have Europa til at åbne lidt op og et par faktorer skal rette sig. Så er vi rimelig fortrøstningsfulde".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle