Tænk over, hvad produkter skal blive til, når de er brugt

I dag ender de fleste produkter på lossepladsen, når de er brugt op, men allerede når man designer dem, bør man tænke på, hvad de kan blive til.

Danskerne skal til at lære at holde af cirkulær økonomi. Forbrugsmæssigt opfører verdens befolkning sig nemlig som om, der fandtes 1,6 jordklode, men der er faktisk kun én, og den skal vi passe på. Sådan lød budskabet fra Ida Auken (RV), Sune Aagot Scherl BGORJ og Lars Schrøder fra Aarhus Vand i en debat i Landbrug & Fødevarers telt på Folkemødet på Bornholm fredag.

»Normalt er der ikke tænkt over, hvad produkter skal blive til bagefter. Der er kun tænkt på hvilke materialer, man skal bruge, men det er smart at genbruge ting, så man ikke mister resurser hele tiden,« sagde Ida Auken.

Den ældste form for cirkulær økonomi og recirkulering er måske, når mennesket tisser i køkkenhaven, så afgrøderne genbruger næringen, påpegede hun. Et princip som L&F også prøver at gennemføre ved at samle urin på Folkemødet for at bruge det som gødning i maltbygmarker, der senere bliver til øl. Men der er også andre muligheder.

Halveret vandforbrug

Lars Schrøder forklarede, hvordan vand har sin egen cyklus, fra det fordamper fra havet, til det falder som regn og siden siver ned og bliver til grundvand for langsomt at sive ud i havet igen. Det vand bør man have respekt for.

Siden 1987 har danskerne halveret vandforbruget ved at spare på vandet og ved at vandværkerne sørger for, at der ikke spildes vand i rørsystemet. Det sparer energi til at pumpe vandet op fra undergrunden.

Når det gælder spildevand, formår man nu at udvinde fosfor, og da det er en begrænset resurse, som der kun er nok af til 200-300 år. Da fosfor indgår i al plantevækst, er det vigtigt at genanvende fosfor.

»Vi skal trække det gode ud af spildevandsslammet og brænde resten,« sagde Lars Schrøder og tilføjede, at der faktisk er så meget organisk stof i det, at man også kan lave plastic af det. Så sparer man olie.

Brug restprodukter som gødning

Sune Aagot Scherl, der er formand for BGORJ, en organisation der arbejder for at genanvende resurser i landbruget, havde også gode eksempler på cirkulær økonomi.

»Der er mindst 20 kritiske råstoffer så som krom, kobolt, magnesium og fosfor. Det er en simpel matematisk uoverensstemmelse, hvis vi ikke genanvender det, når vi kan,« påpegede han og slog et slag for, at man bruger restprodukter fra industrien i jordbruget.

Når det i dag kun sker i begrænset omfang skyldes det ikke kun manglende tradition, men også regler, der i mange tilfælde forbyder det for at beskytte forbrugerne mod spredning af smitte og lignende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle