Tomatavler: Økologi kræver mere energi pr. kg

De økologiske drivhuse skal varmes lige så meget op som de konventionelle, men giver 30 procent mindre udbytte.

Hos Alfred Pedersen & Søn, Danmarks største tomatavler, er udfordringerne i forhold til klima og økologi meget konkrete. Virksomheden producerer nemlig både konventionelle og økologiske tomater, fordi der er en efterspørgsel på begge dele.

Ifølge direktør Mads Pedersen, søn af Katrine og Alfred, som også er deres brand, er den største ressource i tomatproduktionen energi.

»De økologiske udbytter er 30 procent mindre end de konventionelle, men vi bruger lige så meget energi på at varme drivhusene op. Når man laver det grønne regnskab, vil jeg godt sætte spørgsmålstegn ved, om økologi er den rigtige måde at gøre det på«, siger han.

Sprøjter ikke

Mads Pedersen fremhæver, at 99 procent af de konventionelle danske tomater produceres uden brug af pesticider. Dermed ligger forskellen mellem økologiske og konventionelle tomater mest i gødning og jord. For mens de konventionelle vokser i stenuld og får handelsgødning, skal økologiske vokse i jord og have naturgødning, for eksempel hønsemøg.

»I den konventionelle produktion har vi et lukket system, hvor alt vand recirkuleres, så det er helt uden tab af næringsstoffer. Det kan vi ikke i den økologiske del, hvor planterne vokser i jorden«, siger han.

Svært at forklare forbrugerne

Det frustrerer ham, at det er svært at formidle til forbrugerne, at de gør så meget for at være med på den grønne udvikling, og at konventionelle tomater er mere bæredygtige.

»Når man køber en af vores konventionelle tomater, er den fri for pesticider og produceret med biologisk bekæmpelse. Den er meget mere bæredygtig end en økologisk tomat importeret fra Sydeuropa, men det er svært at forklare«, siger han.

Alfred Pedersen & Søn har arbejdet med bæredygtighed på mange områder og får energi fra lokale værker, der renser røgen så godt, at det resterende CO2 kan føres tilbage til drivhusene og øge udbytterne dér.

Faktaboks

100 hektar økologisk

  • Omlægning af 100 hektar konventionelt landbrug til økologi vil betyde, at der er 100 hektar med 20-50 procent lavere udbytter
  • For at producere lige så mange fødevarer som fra de 100 konventionelle hektar skal man nu bruge 120-150 hektar
  • Ved anvendelse af iLUC-modellen fås en ekstra udledning på 27-64 ton CO2 samt et øget pres på eksisterende naturarealer, som må vige for et voksende landbrug

Kilde: Jannick Schmidt, Aalborg Universitet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle