Udvalgt til weekend: Danskejet storfarm er klimaneutral

Det danskejede storlandbrug Goodvalley har i flere år været klimaneutral i hele sin produktion. Direktør troede ikke, at det kunne lade sig gøre.

Det kan virke som en stor mundfuld, at dansk landbrug skal være klimaneutralt i 2050, men savner man inspiration, bør man vende blikket mod Goodvalley A/S.

Det danskejede storlandbrug, der holder til i Ukraine, Polen og Rusland, har nemlig i flere år været klimaneutralt i hele sin produktion.

I 2013 fik virksomheden lavet sin første klimarapport, hvor virksomheden Niras kunne konstatere, at Goodvalleys produktion i Polen, virksomhedens største, var klimaneutral.

»Jeg vil ikke sige, det kom bag på os, men vi havde ikke andet udgangspunkt end at ville producere ud fra bæredygtighedsprincippet«, siger virksomhedens direktør, Tom Axelgaard.

I 2018 kunne Goodvalley så konstatere, at produktionen i alle tre lande er klimaneutral.

»I starten var det meget svært at markedsføre de klimavenlige produkter, og det var faktisk lidt skuffende. Detailbutikkerne vil helst ikke reklamere for meget med klimavenlighed, for det får de andre produkter til at se knapt så gode ud«, siger Tom Axelgaard.

Flugter med grundlag

Han får det næsten til at lyde nemt, Tom Axelgaard. Goodvalley ville være klimaneutrale, og det var de så. Men ifølge direktøren skyldes de gode resultater, at klimavenligheden flugter godt med det grundlag, hele Goodvalley blev bygget på i sin tid.

»Vores grundtanke var at lave produkterne dér, hvor forbrugeren er og producere i balance med omgivelserne«, siger Tom Axelgaard og fortsætter:

»Vi kontrollerer hele produktionskæden - fra den dyrkede jord til forædling i sidste ende. Derfor giver det meget, når vi laver små ændringer alle steder«.

Blandt de ting, der giver godt på klimakontoen, er mindre transport, reduceret jordbehandling, dyrkning af egen soja og brug af LED-pærer i alle bygninger.

 

Lidt har også ret

Den største enkeltstående positive faktor er virksomhedens ni biogasanlæg.

»De gav vores klimaregnskab et markant skub, det er der ingen tvivl om. Derfor er det også positivt, at mange danske landmænd er med i et biogasanlæg, men jeg kan godt se, at det er en stor investering«, siger Tom Axelgaard.

»Den enkelte landmand kan kun bidrage med det, han kan. Men lidt har også ret, og der er masser af lavthængende frugter på bedriften, man kan gå i gang med, og som faktisk gør en forskel«.

Dele af den nuværende klimadebat går på at skære ned i produktionen af kød, men det vil Tom Axelgaard gerne slå en pæl igennem.

»Måske vi danskere kan skære ned, men i mange andre lande i verden kommer kød til at fylde mere i kostplanen, og det kan sagtens lade sig gøre at producere kød med et lavere klimaaftryk. Det skal vi landmænd vise verden«, siger Tom Axelgaard og fortsætter:

»Det har vi også selv stor interesse i. Vi skal ikke øve vold med det miljø, som vi er afhængige af. Det kommer til at påvirke landbruget meget, hvis klimaet bliver ved med at forandre sig«.

Faktaboks

Om Goodvalley A/S (tidligere Axzon A/S):

  • Goodvalley driver 36.000 hektar, 34 svinefarme, 9 biogasanlæg, 1 slagteri og forædling, 10 foderfabrikker og kornlagre, 2 kvæggårde og 6 markbrugscentre fordelt i Polen, Ukraine og Rusland.
  • Selskabets største enkeltaktionær er IFC, International Finance Corporation, med en andel på 6,9 procent af aktierne. Den næststørste aktionær er Tom Axelgaard med 3,9 pct. af aktierne.
  • De øvrige 89,2 procent af aktierne ejes af cirka 170 aktionærer, herunder mange danske landmænd.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle