Unge forsker-aspiranter har lavet chips af griselunger

Som en del af deres uddannelse vælger nogle unge, der læser en fødevareuddannelse, at tage i såkaldt "kødpraktik". Her har to unge forsker-aspiranter undersøgt, hvad man kan bruge en række bi- og restprodukter fra slagtegrise til.

Kan man måske finde en måde at bruge griseblod og -lunger fra de slagtede grise, så de meget proteinrige restprodukter ikke går til spilde? 

Det spørgsmål har de to studerende Mie Lynge Loldrup og Johan Grønvald, der begge læser fødevaresikkerhed og -kvalitet på DTU, undersøgt som et led i deres kødpraktik hos forskningsinstitutionen DMRI.

"Vi har lige lavet nogle lunge-chips, som smager lidt af flæskesvær. Men ideen er, at lungerne skal frysetørres til et pulver, som kan tilsættes alle mulige fødevare som ekstra protein", siger 25-årige Mie Lynge Loldrup.

Som en del af deres uddannelse kan unge, der læser en fødevarefaglig uddannelse nemlig vælge at komme i praktik, hvor de lærer om slagteprocesser og hjælper fødevareforskere med en række projekter - ofte igangsat af et behov fra branchen.

I dette tilfælde har flere store slagterier som Danish Crown og Tican netop efterspurgt, om forskerne hos DMRI, der undersøger fødevarer, kunne finde på salgsbare anvendelsesmuligheder for biprodukterne fra slagtelinjerne.

"Projektet handler om, at blive bedre til at udnytte biprodukterne fra svinekroppen, som blodet og lungerne, som vi ikke er så gode til at bruge - og det er spild, for der er mange proteiner i. Førhen har blodet været brugt til bla. minkfoder, men det bliver det jo ikke mere, og derfor vil vi gerne finde nye måder at udnytte det på", forklarer Mie Lynge Loldrup.

inspireret af valle-eventyret

Og selvom de to studerende kun står for en lille del af forskningsprojektet, der også vil løbe videre efter Mie Lynge Loldrup og Johan Grønvald stopper i praktik i slutningen af juni, så har det været en lærerig oplevelse.

"Vi har fået lov til at prøve nogle praktiske ting af, som man ikke lærer på studiet, og det har været meget som, hvis man sad på en rigtig arbejdsplads. Det har været super-spændende at se, om vi kunne finde en bedre udnyttelse af hele slagtekroppen", siger Johan Grønvald, der selvom der er mange års forskning forude også ser store perspektiver i projekterne.

"Jeg har arbejdet meget med at se, og man kan frysetørre det vandopløselige protein fra lungerne. Det interessante er, at det har mange af de samme egenskaber som man finder i kaseinat fra valleprotein, og det er jo en kæmpe forretning i mælkeindustrien. Så lidt inspireret af det kunne det være spændende, om man kunne lave et funktionelt pulver, der kan sælges som en højværdivare", forklarer Johan Grønvald.


Johan Grønvald er ved at hælde en masse med griseblod op i forme. Privatfoto

Mangler praktik-værter

Normalt starter kødpraktikken for de studerende, der kan være fra bla. både DTU og KU, med et tre ugers introduktionskursus, hvor de blandt andet besøger en række slagterier og ser slagtelinjerne og -processerne.

Det har dog ikke været muligt i år på grund af corona, ligesom de fleste af de syv studerende, der har valgt praktikken i denne omgang primært har siddet fysisk hos DMRI og ikke ude hos virksomhederne, som de laver projekterne for. 

Og det er en fin løsning, lyder det fra centerchef og Ph.D hos DMRI Lene Meinert, der dog håber, at flere mindre virksomheder i eller med tilknytning til kødindustrien vil overveje at søge en praktikant til den næste runde.

"Vi vil rigtig gerne have flere af de mindre virksomheder involveret i det her, og alle, der måske tror, de har en interessant opgave for de studerende, er velkommen til at kontakte os", siger Lene Meinert og tilføjer:

"Det er vigtigt, at vi har virksomheder, der stiller nye cases, som de studerende kan undersøge, for kødpraktikken er med til at sikre en tilførsel af nye talenter og kommende medarbejdere til branchen. De skal blandt andet være med til at sikre innovation, og at vi rykker os på den grønne omstilling, som vi pt. snakker så meget om", forklarer Lene Meinert.

Og både Mie Lynge Loldrup og Johan Grønvald kunne da sagtens se dem selv fortsætte med at arbejde med kød.

"Jeg er i hvert fald ikke afskrækket, og kunne sagtens se mig selv arbejde videre med det her", siger Johan Grønvald.

Faktaboks

Kødpraktikken er et tilbud til fødevarestuderende på landets universiteter.

Kødpraktikken er finansieret af Svineafgiftsfonden, og hvert år er ca. 7 studerende i praktik, hvor de dels besøger en række slagterier og andre virksomheder for at lære om branchen (3 uger) og efterfølgende arbejder med et projekt for kødbranchen (17 uger). 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle