DLG-direktør slår et slag for sikkerhed: Vi skal passe godt på os selv og hinanden i landbruget

Sikkerhed er i fokus hos DLG og koncerndirektør Hanne Blume vil gerne have det bredt ud til hele landbruget. Et af de råd DLG arbejder med er at have et fælles mål om vi skal passe endnu bedre på hinanden og helst have nul arbejdsulykker, skriver hun i dette debatindlæg.

Af Hanne Blume, koncerndirektør for People & Culture i DLG

Har I fokus på sikkerhed på bedriften? Kender I de største risici og taler I om, hvor ulykkerne kan ske, og hvordan I undgår dem?

Det skal I - vi - gøre. For landbruget er fortsat en relativt farlig arbejdsplads. Tallene taler deres eget sprog. Det gør historierne bag dem også: Vi skal blive bedre til at hjælpe hinanden til, at der bliver færre arbejdsulykker i landbruget. Selv små uheld kan have store konsekvenser og forfølge mennesker resten af livet. Og som vi siger i DLG: Alle har ret til at komme uskadte hjem fra arbejde.

Det er ikke tilfældigt, at jeg er optaget af sikkerheden i landbruget. Jeg bor på et landbrug, jeg har en mand, der er landmand, og jeg arbejder i en virksomhed, der er en del af dansk landbrug. Dertil har kollegers sikkerhed og trivsel været en naturlig del af mit ansvar i de virksomheder, jeg tidligere har været ansat i. Så det ligger dybt i mig, når jeg siger: Vi skal passe godt på os selv - og hinanden.

GØR DET ENDNU BEDRE

Jeg vil derfor gerne slå et ekstra slag for, at vi gør det endnu bedre og får sat endnu mere fokus på sikkerhed. For enhver arbejdsulykke er ineffektiv, dyr og et tilbageslag for både den enkelte, virksomheden og ofte også for branchen.

I DLG taler vi om, hvordan vi styrker vores fokus på sikkerhed og hvordan vi bliver bedre til at tale om sikkerhed med hinanden.

Men det er ikke nok, at vi bliver bedre hos os. Ligesom landbruget og virksomhederne omkring er og skal være en effektiv, velfungerende værdikæde, når det kommer til produktion, levering og afsætning, skal vi også være en sikkerhedskæde, hvor vi på tværs af vores branche passer godt på os selv og hinanden.

De gode råd, vi konkret arbejder med hos os i DLG og er i gang med at sætte yderligere på agendaen er:

1. Opmærksomhed: At alle kender til og taler om risikoen for og konsekvenserne af ulykker.

2. Fælles mål: At vi bliver enige om, at vi skal passe endnu bedre på hinanden og helst have nul arbejdsulykker.

3. Konkretisering: At vi taler med hinanden om, hvilke ulykker der kan ske, hvordan de ofte sker, og hvordan vi kan undgå dem

4. Handling: At vi - når vi har peget på hvor og hvordan ulykkerne kan ske - sammen gør det, der skal til, for at undgå eller minimere risikoen.

VI VED BEDST SELV

Det er i den sammenhæng vigtigt at anerkende, at det er os, jer, dem, der faktisk arbejder med siloen, med mejetærskeren eller med dyrene og håndteringen af dem, der bedst ved, hvor ulykker kan ske, og hvordan de kan undgås. Så alle skal inddrages i indsatserne.

Sikkerhed er en vigtig dagsorden for landbruget, hvis vi skal være en attraktiv arbejdsplads nu og i fremtiden. Så sæt det højt på dagsordenen, tal om det og tag initiativ til at gøre noget ved det. Samtalen, førstehjælpskassen og din indsats kan gøre, at vi alle kommer sikkert hjem fra arbejde. Hver dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle