Æggene er solstrålen i grovvare-regnskab

Når korn og foder svigter, så er der heldigvis æg og kyllinger. Danish Agro forretning med konsumæg og kyllinger går frem.

Mens en dårlig høst og højere renter har været en udfordring for Danish Agros hovedforretning med den klassiske grovvarehandel med korn, foder og gødning i Agribusiness, så er det gået meget bedre forretningsbenet Foods. Faktisk så godt, at koncerndirektør Henning Haahr har hænderne oppe over hovedet:

- Resultatet i Food-divisionen er det bedste nogensinde, siger Henning Haahr.

Området Foods står i det netop offentliggjorte regnskab til en vækst i omsætningen på en procent. Det tal skal ses i lyset af, at Agribusiness og Special Feeds hver især må notere sig en tilbagegang i omsætning. AgriBusiness på 16 procent og Special Feeds, der handler med vitaminer og mineraler, har haft en nedgang på fire procent.

Men så er der jo heldigvis Foods, der med en omsætning på tre milliarder ganske vist er det mindste ben i den samlede omsætning i koncernens samlede omsætning på godt 51 milliarder kroner. I Foods står forretningen først og fremmest på konsumæg og daggamle kyllinger har altså fastholdt omsætningen, men også tjent penge i en sådan grad, at driftsindtjeningen i runde tal er steget 50 procent - fra 141 til 217 millioner kroner. Fremgangen kommer fra DAVA Foods, som æggene er samlet i, kom ud af 2023 med et rekordgodt resultat. Selskabet øgede således sit driftsresultat til 110 mio. kr. mod 31 millioner kroner i 2022, mens omsætningen blev fastholdt på 1,7 milliarder kroner.

- 2023 var et rigtig godt år for Dava Foods, der har navigeret flot i et turbulent marked og samtidig har haft en flot udvikling indenfor innovation og forædlede produkter. Samtidig skyldes en del af fremgangen i DAVA Foods udviklingen på verdensmarkederne, hvor der gennem året har været en underforsyning af æg som følge af blandt andet udbrud af fugleinfluenza, siger Henning Haahr.

Historisk notering

Det reducerede udbud af æg førte til stigende æggepriser, og DAVA Foods formåede at hæve noteringerne på æg gennem hele 2023. Trods faldende foderpriser er noteringen ved indgangen af 2024 fastholdt på et historisk højt niveau.

Danish Agro blev i 2023 eneejer af Dava Foods, og med den forenklede ejerstruktur kan selskabet nu i endnu højere grad end tidligere drage fordel af synergierne med Danish Agro koncernens øvrige selskaber.

Det gælder blandt andet inden for plantebaserede fødevarer, der er et strategisk fokus i Danish Agro  koncernen, og et område som i de kommende år skal udvikles til at udgøre en endnu større del af forretningen.

Fremgang for plantebaserede fødevarer

Hos Dava Foods sker salget af plantebaserede fødevarer i selskabet DAVA Foods Ingredients, som har haft en positiv udvikling i omsætningen. Selskabet har i 2023 realiseret en omsætningsfremgang på 17 procent i forhold til sidste år, og udviklingen forventes at fortsætte de kommende år, hvor der er stort fokus på innovation og markedsføring.

- Vi ser store muligheder for at vokse både organisk og gennem investereringer i nye selskaber. Vi har en stærk værdikæde og er dermed godt positioneret i forhold til den udvikling hos forbrugerne og fødevareindustrien, vi forventer i de kommende år, siger Henning Haahr med henvisning til koncernselskaberne Nordic Seed, Danish Agro, DAVA Foods Ingredients samt Organic Plant Protein, hvor  Danish Agro er minoritetsaktionær.

Det er målsætningen, at koncernens omsætning af plantebaserede fødevarer skal løftes fra under 100 mio. kr. årligt til over 300 millioner kroner inden 2026. For at indfri målsætningen bliver der investeret betydeligt i produkt- og markedsudvikling.

Fokus i udviklingsarbejdet er blandt andet på bælgplanterne ærter, hestebønner og lupiner, mens der også bliver arbejdet med helt nye afgrøder, som tilføjes til porteføljen, hvis de viser gode resultater. Det er eksempelvis afgrøder som quinoa, linser og kikærter, der i øjeblikket bliver testet i danske forhold.

- Det skal være økonomisk attraktivt for landmændene at dyrke de afgrøder, som bliver brugt til plantebaserede fødevarer. Det kræver udvikling, så vi med dyrkning, høst og efterfølgende håndtering kan præsentere forbrugerne for produkter af højeste kvalitet, siger Henning Haahr.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle