Banker i alarm: To ud af tre kroner lånt til landbruget er i fare

Landbrugets krise udfordrer bankerne, advarer Finanstilsynet i ny analyse, der også viser, at under 30 procent af landbrugsudlånet er »raske« i bankerne.

At landbruget har det svært for tiden, er de færreste i tvivl om. Men læser man Finanstilsynets nyeste udgivelse Markedsudvikling 2015 står det sort på hvidt, at krisen også kan ende med at presse flere banker.

Ifølge den statslige tilsynsmyndighed viser landbruget nemlig så alvorlige krisetegn, at under 30 procent af udlånene i bankerne er uden såkaldte svaghedstegn.

Dermed har bankerne været nødsaget til at lave enten nedskrivninger eller reservationer på over 70 procent af deres landbrugsudlån, viser analysen.

»Andelen af svage lån til landbruget fortsætter med at stige, og landbruget er dermed klart den branche, der er mest udfordret,« skriver Finanstilsynet og fortsætter:

»Andelen af bonitetsvurderede landbrugslån med OIV er steget til 37,6 pct. Dertil kommer en stor andel af bonitet 2c lån på 10,7 pct., hvorpå pengeinstitutterne typisk har foretaget solvensreservation i forhold til potentielle senere tab.«

Den såkaldte OIV, eller objektiv indikation for værdiforringelse, opstår, hvis en bankkunde ikke kan betale sine afdrag, har behov for ekstra likviditet eller på anden måde viser svaghedstegn og dermed er i risiko for ikke at kunne tilbagebetale sine lån. Mere end to tredjedele af landbrugsudlånet viser svaghedstegn i en eller anden udstrækning.

Udlån faldet til 2013-niveau

Analysen viser desuden, at landbrugsudlån for første gang i flere år er faldende.

Hvor udlånet til erhvervet i 2014 var på 99 mia. kroner, var det i 2015 faldet til 92,3 mia.

Dermed udgør landbruget 4,3 procent af alle bankernes samlede udlån. Der er dog store udsving fra bank til bank. Særligt de mindste pengeinstitutter, den såkaldte gruppe 4, har en høj andel af udlån til landbruget. I gennemsnit udgør landbruget over 20 procent af deres samlede erhversvsudlån, mens det for landets fem største pengeinstitutter kun udgør under 5 procent af erhvervsudlånet.

Finanstilsynet lægger ikke skjul på, at landbrugets krise gør, at de holder ekstra øje med enkelte banker, der har et højt udlån til landbruget i forhold til deres samlede forretning.

»Landbruget udgør en betydelig mængde af nogle bankers udlån. Og i øjeblikket er det sådan, at der er nogle landbrug, som er pressede, og derfor er de ikke i stand til at betale for deres lån, som de har forpligtet sig til,« siger Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet til DR.

Ser man på den samlede mængde nedskrivninger i finanssektoren, så faldt den i 2015 til det laveste niveau siden starten af finanskrisen. Hos de mindste banker og sparekasser gik det dog den modsatte vej. Her peger Finanstilsynet på landbruget som årsagen til stigningerne, idet netop disse institutter har større andel af deres udlån i landbruget end sektoren som helhed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle