EU har mistet troen på en handelsaftale med USA under Obama

En stor handelsaftale mellem EU og Canada ventes underskrevet 27. oktober, men en aftale med USA trækker ud.

EU har nu officielt mistet troen på, at verdens største frihandelsaftale mellem EU og USA kan forhandles færdig, mens Barack Obama er præsident.

Det har ellers været det erklærede mål under forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale, der i givet fald vil omfatte 850 millioner forbrugere på begge sider af Atlanterhavet.

Men efter EU’s uformelle handelsministermøde fredag i Bratislava står det nu klart, at ingen EU-lande længere tror på, at aftalen bliver færdig i år.

»Det er ikke realistisk at afslutte forhandlingerne med USA inden årets udgang,« siger handelsminister Peter Ziga fra det slovakiske EU-formandskab.

EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström, siger, at »det ser stadig mere usandsynligt ud«, at TTIP-aftalen bliver færdig i Obamas præsidentperiode.

»Det kommer til at tage den tid, der er nødvendig. Indholdet kan aldrig blive ofret til fordel for hastighed,« siger hun.

Både Frankrig og Østrig ønskede forhandlingerne stoppet for i givet fald at starte på en frisk senere.

»Jeg er overbevist om, at vi må starte helt forfra igen,« sagde den franske handelsminister, Matthias Fekl, under mødet i Bratislava.

TTIP-forhandlingerne er stødt på voksende modstand. Blandt andet frygter stadig flere, at en aftale vil gå ud over beskyttelsen af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.Men forhandlingerne mellem EU og USA fortsætter foreløbig med en ny runde i New York i begyndelsen af oktober.

Men fra januar vil der ifølge Cecilia Malmström komme en pause på mindst et halvt år, mens en ny amerikansk præsident får sit hold på plads.

Mens en frihandelsaftale med USA således har lange udsigter, forventer EU til gengæld at komme i mål med en frihandelsaftale med Canada i næste måned. Ligesom TTIP-forhandlingerne er løbet ind i voksende modstand, har der dog også været drama om den såkaldte Ceta-aftale mellem EU og Canada.

Den blev ellers forhandlet færdig for to år siden, men er pludselig blevet mødt med de samme bekymringer, der omgiver TTIP.

EU og Canada vil nu udarbejde en juridisk bindende erklæring, der skal fungere som et tillæg til frihandelsaftalen for at komme uroen i møde.På et ekstraordinært handelsministermøde 18. oktober ventes EU derefter at bane vejen for, at Ceta-aftalen kan underskrives 27. oktober på et topmøde i Bruxelles mellem EU og Canada.

/ritzau/

Emneord

TIPP

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle