AMS skærer ni timer af arbejdsforbruget

En foreløbig undersøgelse af arbejdstiden på de danske kvægbrug viser, at der er ni timer at spare pr. årsko ved at vælge automatisk malkning frem for malkestald.

23 timer pr. årsko ved automatisk malkning.

32 timer pr. årsko ved konventionel malkning.

Det er den foreløbige konklusion af tidsregistrering på ca. 100 danske kvægbrug, som er foretaget af Videnscentret for Landbrug, Kvæg.

"På årsbasis svarer de ni timer ca. til en fuldtidsstilling i en besætning med 200 årskøer, og det er meget interessant, når man tænker på malkerobotternes seneste tids omdiskuterede værdi," siger Vibeke Fladkjær Nielsen, konsulent ved VFL, Kvæg.

Fra 12 til 50 timer pr. årsko

Undersøgelsen er ikke afsluttet, og Vibeke Fladkjær opfordrer kvægbrugerne til at registrere deres arbejdstid og deltage i undersøgelsen.

"Vores sigte er at få et vejledende billede af arbejdstiden på kvægbrugene. Lige nu er der meget fokus på arbejdstid og effektivisering fra kreditgivernes side, og da er det vigtigt, at vi kender niveauet for arbejdstid pr. årsko," siger Vibeke Fladkjær.

Den foreløbige undersøgelse viser, at landmanden med det laveste arbejdsforbrug bruger 12 timer pr. årsko, og kvægbrugeren med det højeste bruger 50 timer pr. årsko.

"Forskellen svarer til 6,800 timer om året på en bedrift med 200 køer, og på medarbejderniveau svarer det til tre en halv medarbejder," siger Vibeke Fladkjær.

Hidtil er kvægbrugets arbejdstid opgjort af Danmarks Statistik, men Videnscentrets foreløbige undersøgelse viser, at tidsforbruget er højere end Danmarks Statistiks opgørelse.

"Datagrundlaget bliver ikke bedre end registreringerne, så det er vigtigt, at kvægbrugerne stadig sender tidsregistrering ind til os," siger Vibeke Fladkjær Nielsen.

mogensen@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle