MVJ-aftalen holdt ikke i retten

Det stod i Kjeld Pedersens MVJ-aftale, at han måtte genopdyrke sin jord, når den fem-årige aftale udløb. Men da aftalen var udløbet, stillede kommunen alligevel betingelser. Og det er ok, siger Landsretten.

»Jeg skal aldrig mere lave frivillige aftaler. Det her viser jo, at når det kommer til stykket, er de ikke en skid værd!«

Kjeld Pedersen, Holmsland ved Ringkøbing, har mistet en del illusioner om holdbarheden af aftaler med det offentlige, siden han 2004 indgik en femårig MVJ-aftale med det daværende Ringkjøbing Amt. Tilsagnet gjaldt bl.a. 23,5 hektar inden for Natura 2000-området Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Arealet havde til da været i omdrift, men med MVJ-tilskuddet skulle det omlægges til græsning og høslet i de fem år, tilsagnet løb. Kjeld Pedersen havde ingen betænkeligheder, for det fremgik af tilsagnet, at han i det første år efter aftalens udløb ville kunne genopdyrke sin jord.

Ny lovgivning og anmeldepligt

Men aftalen holdt ikke: Da Kjeld Pedersens MVJ-aftale udløb i 2009, var amtet nedlagt, naturbeskyttelsesloven var ændret, og der var indført anmeldepligt i Natura 2000-området.

De nye regler betød, at genopdyrkning nu skulle anmeldes til og godkendes af kommunen. Og den godkendelse var Ringkøbing-Skjern kommune ikke indstillet på at give. I marts 2010 fik Kjeld Pedersen påbud om, at han kun måtte genopdyrke sit MVJ-areal, hvis han etablerede efterafgrøder på hele arealet.

Dét fandt både han og hans forening, Vestjysk Landboforening, stærkt urimeligt og i strid med det aftalte.

Landbrug & Fødevarer gik nu ind i sagen. Den blev påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, som dog gav kommunen ret.

Ikke en 'rigtig' aftale

Herefter antog Landbrug & Fødevarer sagen som egentlig principsag, men tabte igen:

7. marts i år afsagde Landsretten dom til fordel for Natur- og Miljøklagenævnet. En MVJ-aftale er nemlig slet ikke en aftale i juridisk forstand men en »forvaltningsakt«, siger Landsretten. Og så kan senere lovgivning ophæve det, der er aftalt i et MVJ-tilsagn.

»Jeg synes, det er et voldsomt demokratisk problem også fremadrettet, at vi ikke kan regne med, at aftaler med det offentlige holder,« siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle