Dansk And jubler: Tilbage på bordet

Danske andeproducenter oplever markant fremgang i salget i Danmark. Forbrugerne køber igen luksus, lyder det fra COOP.

De danske andeproducenter har længe svømmet rund i en mørk sø. Produktionen er faldet fra 1,7 mio. i 2005 til 550.000 i år, det sidste andeslagteri i Danmark lukkede i 2006, og deres slagteri i Tyskland drejede nøglen om i år. Men nu titter solen igen frem i andedammen. Salget i Danmark er steget fra 275.000 ænder i 2012 til 500.000 i år, og det er altafgørende for producenterne, da de ikke kan få en tilstrækkelig pris i udlandet.

»Vi har været sikre på afsætning i år. Vores store kunder i Danmark har købt alt, hvad vi har. Det har fjernet al usikkerhed, og det har været helt vidunderligt. Sidste år vidste vi ikke, hvad vi havde solgt til Danmark før sent på året, og det var ikke nok,« siger andeproducent og direktør i Dansk And, de danske andeproducenters brancheforening, Martin Daasbjerg.

Forbrugerne vendte den danske and ryggen, da finanskrisen brød ud i 2008. Det har betydet, at producenterne har solgt ænderne i udlandet. Men det har ifølge Martin Daasbjerg ikke været en holdbar situation.

»I 2004 vedtog vi i branchen en række tiltag, der forbedrede dyrevelfærden. Vi giver 2,5 kvadratmeter til hver and, det er dobbelt så meget, som den franske berberiand. Men bedre dyrevelfærd koster, og det er folk ikke villige til at betale for i udlandet. Derfor er det helt afgørende for os at få solgt ænderne i Danmark,« siger han.

COOP ser den stigende efterspørgsel på dansk and som en del af en større forbrugertendens.

»Efterspørgslen på dyrere kvalitetsfødevareprodukter er stigende. Folk sparede specielt på dette felt i krisen, men nu er tingene ved at være tilbage til det niveau, som vi så før krisen, og den udvikling, tror jeg, fortsætter,« siger kategorichef i COOP Esben Meier.

Nyt slagteri i Danmark

I dag bliver alle danske ænder slagtet i Holland, men den voksende efterspørgsel efter dansk and hos de danske forbrugere betyder, at et dansk andeslagteri igen er aktuelt.

»Den lange transport er os inderligt imod. Ikke fordi dyrene lider overlast, men det er unødvendigt og koster os mange penge. Jeg tror, at den stigende efterspørgsel fortsætter, og vi søger, allerede nu, tre nye andeproducenter. Det ikke urealistisk at starte et dansk andeslagteri op igen inden for to til tre år. Men det kræver, at de danske forbrugere giver os det rygklap, som det kræver. Produktionen skal op omkring en mio., før det kan lade sig gøre,« siger Martin Daasbjerg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle