"Her drives der landbrug på gammeldags manér"

På Frilandsmuseet Hjerl Hede høstes der rug som i gamle dage.

På Frilandsmuseet Hjerl Hede i Vinderup er de, som så mange andre steder i landet, også i gang med at høste.

Men det foregår med noget færre hestekræfter end så mange andre steder.

Frilandsmuseet Hjerl Hede er en selvejende statsanerkendt museum. Arealet ejes og drives af Frilandsmuseet Hjerl Hede, som led i levendegørelsen. Arealet drives på gammeldags manér, med stude eller heste, til at pløje og harve.

Kornet sås med hånd og det høstes med le og bindes i neg med strå som bånd. Kornet sættes i rækker. 

"På jysk sættes til 'råee' med 10 neg i hver skok, så landmanden kunne tælle sin avl. Altså hvor mange traver (60 neg) han avlede. I slutningen af 1800 tallet, gav en trave en skæppe korn (en skæppe er ca. 12 kg. korn). I min barndom omkring 1960, var fremavlen og dyrkningsmetoder nået så langt at en traver nogenlunde svarede til 100 kg. korn," fortæller Holger Hedegaard, der er frivillig på Hjerl Hede.

Kornet køres ind i Præstegårdens lade, for så at blive tærsket  når museets igen  'levendegøres' til jul.

Tærskningen foregår med en plejl og en gammel tærskeværk fra Brovst Maskinfabrik, fra ca. 1920. 

"Vi er en flok frivillige der sammen med Karsten Linde, som er fastansat landmand på museet, står for pløjning, harvning, såning, høst, opbinding, hjemkørsel og tærskning," fortæller Holger Hedegaard og fortsætter:

"Vi er flere 100 frivillige på Hjerl Hede, for museet er levendegjort i 6 uger om sommeren, og 3 weekender op til jul. 
Om sommeren er der omkring 75 deltager i levendegørelsen om dagen, så det er godt der er en stor flok at trække på. Der er mange aktiviteter bl.a. tørvefremstilling, gl savværk, håndhugning af tømmer, bødker arbejde, husførelse, skolegang, male kron, med vandmølle, landbrugsdrift, stenalder, og meget mere, fortæller han.

De høstede korn bruges til foder til museets dyr og halmen til strøelse.

"Udbyttet var ikke at prale af i år. Kun seks traver rug, men vi har også lidt havre og nogle rækker runkelroer, på arealet, som er knap en halv tønde land. Vandprocent måler vi ikke, da det først tærskes til vinter, afslutter Holger Hedegaard.

Holger Hedegaard deltager i Skyd høsten bedst. Her kan han både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

 

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle