Kødskandaler og en mælkeindustri, der søger nye græsgange

Den globale mælkeindustri har været presset over en kam i løbet af de sidste par år, og de privatejede mejerigiganter i udlandet er nu så småt begyndt at kigge ud over mælkejungen efter muligheder, der kan pynte på bundlinjen.

 

Gennem det forgangne år har der således været en lang række store handler, hvor mælkehusene er søgt andre veje end bare almindelig drikkemælk og yoghurter.

Eksempelvis købte franske Danone tidligere på året det amerikanske selskab WhiteWave for svimlende 87,5 mia. kr. WhiteWave producerer bl.a. en række mælkealternativer af økologiske råvarer, herunder soya-, kokos- og nøddemælk uden farvestoffer, smage- eller sødemidler.

Også amerikanske Dean Foods, verdens 11. største mejeri, har investeret i en koncern, der producerer hørfrøbaserede mælke- og yoghurtalternativer, ligesom den også har købt en større økologisk juicekoncern.

Råddent kød og bestikkelser for milliarder

På kødfronten har historien på alle branchefolks læber været den historisk store kødskandale, der i marts 2017 udfoldede sig efter en række razziaer på brasilianske kødfabrikker.

Her kom det i første omgang frem, at brasilianske kødinspektører i stor stil var blevet bestukket, og at der angiveligt var blevet solgt råddent kød gennem flere år. Skandalen medførte, at en lang række lande lukkede ned for import af brasilianske kødprodukter - et hårdt slag for landet, der som verdens største eksportør af oksekød og kyllinger hvert år eksporterer for godt 83 mia. kr.

Kødskandalen trak især tråde til brasilianske JBS, der kan pryde sig af titlen som verdens absolut største slagteri.

I den forbindelse har brødreparret Batista, der ejer JBS, indrømmet omfattende svindel og korruption, og ifølge dem selv bygger en stor del af deres hastige globale ekspansion på bestikkelser. En ekspansion, hvor koncernen i løbet af det sidste årti har købt intet mindre end 40 selskaber over hele verden for samlet set omkring 129 mia. kr.

Det blev ifølge den ene af brødrene kun muligt, fordi de gennem mere end årti bestak omkring 1.8000 politikere for godt 1,5 mia. kr. Det inkluderede bl.a. en mangeårig bestikkelsesaftale i relation til topchefen i den brasilianske udviklingsbank - en topchef, der kort efter de første bestikkelser blev udnævnt til Brasiliens finansminister, hvilket han havde titel af frem til 2014.

Rekordstor bøde randudsalg af døtre

I et forsøg på at lave en aftale med de brasilianske myndigheder lækkede Batista-brødrene hemmelige optagelser, der angiveligt er samtaler mellem den ene halvdel af brødreparret og Brasiliens præsident, hvor der diskuteres bestikkelsespenge til en højt rangeret politiker.

Det har fået den brasilianske præsident til at kæmpe for sit politiske liv, mens brødrene Batista er endt med at indgå et historisk stort forlig med den brasilianske anklagemyndighed. Her står de tilbage med personlige bøder på 450 mio. kr., samtidig med at deres fælles selskab står til at skulle betale en bøde på intet mindre end 21 mia. kr.

Bøderne har efterfølgende fået JBS til at sætte gang i et større brandudsalg af datterselskaber over hele verden, hvilket forventes at indbringe koncernen knap 12 mia. kr.

Kilde til mejeristatistik: Rabobank Global Dairy Top 2017. Øvrigt er egen research.

Valutakurser brugt i beregningerne pr. 31-12-2016: Euro 7,45 kr., US Dollar 7,05 kr., brasilianske Real 2,17 kr, Hongkong Dollar 0,91 kr., Yen 0,06 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle