Nye regler baner vejen for mere dansk øko-honning

Antallet af økologiske bistader er mere end firdoblet efter en lempelse af reglerne trådte i kraft 1. marts 2017. Økologichef i Landbrug & Fødevarer er glad.

En lempelse af reglerne for økologisk biavl trådte i kraft 1. marts. Mange nye økologiske biavlere søgte herefter autorisation i og fik godkendt deres placeringer af bigårde til økologisk biavl. Det skriver Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

Nu er der dermed bedre mulighed for at producere dansk, økologisk honning. Næsten alt det økologiske honning, der bliver spist herhjemme i dag, er, i følge Landbrug & Fødevarer nemlig importeret fra udlandet.

Det glæder Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer:

"I Landbrug & Fødevarer er vi rigtig glade for, at der er kommet flere økologiske biavlere. Det er godt for den danske natur og biodiversiteten samtidig med, at det giver forbrugerne bedre mulighed for at få økologisk honning, som er produceret i Danmark," siger hun.

I 2016 var der godkendt 59 bistader, og efter årets ansøgningsrunde har 14 biavlere fået godkendt placeringerne af bigårde med i alt 272 bistader.

Der er altså det første år med den nye regulering kommet mere end fire gange så mange økologiske bistader. Dermed er der sket en væsentlig stigning i antallet af økologiske bistader.

Efter de nye regler trådte i kraft offentliggjorde Landbrugs- og Fiskeristyrelsen et vejledende kort over områder, hvor økologisk biavl kunne forventes godkendt. Inden ansøgningsfristen 10. april 2017 havde 31 biavlere søgt om godkendelse af placeringen af i alt 96 bigårde med ca. 482 bistader. En bigård er en samling af en eller flere bistader.

"Flere økologiske biavlere er også rigtig godt for de økologiske landmænd, som lægger bondegård til. De får nemlig en rigtig god bestøvning af deres afgrøder," siger Kirsten Lund Jensen.

Mange afslag

Selvom mange nye er kommet til er der også 17 ansøgere, der har fået afslag, da flere bigårde ikke var placeret inden for de godkendte områder. 

Det synes Landbrug & Fødevarer at der skal gøres noget ved.

"Selvom der nu er kommet 14 nye økologiske biavlere og en betydelig vækst i antallet af bistader, så er der også mange, som har søgt forgæves," siger Kirsten Lund Jensen.

Hun fortæller, at Landbrug & Fødevarer har sammen med bl.a. Danmarks Biavlerforening lagt en stor indsats i at få muliggjort mere økologisk honningproduktion herhjemme.

"Vi er derfor også rigtig glade for de nye regler, men vurderer, at det ville være godt at få flere områder med på listen over godkendte steder til økologisk honningproduktion."

Derfor ser hun også frem til at evaluere reglerne sammen med Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Der er stadigvæk mange godkendte områder, hvor der i år ikke er søgt om godkendelse af økologisk biavl, skriver Landbrugs og Fiskeristyrelsen.

Styrelsen offentliggør hvert år et kort, som viser, hvor økologisk biavl kan godkendes. Dette sker lige efter den årlige indberetning i april, hvor alle landmænd indberetter deres marker med afgrøder i det fælles tilskudsansøgningssystem. De godkendte steder vil hvert år kunne ændre størrelse og placering på baggrund af landmændenes afgrødevalg, og om de dyrker økologisk eller konventionelt.

Faktaboks

Fakta om den nye regulering af økologisk biavl

Den nye model bygger på landmændenes årlige indberetning af afgrøder i fællesskemaet i forbindelse med deres tilskudsansøgninger. Afgrøderne samt naturtyper tildeles en nektarværdi. Disse nektarværdier summeres inden for et område på 3 km (2.827 ha) i to kategorier for henholdsvis godkendte og ikke-godkendte nektarkilder. For at et område kan godkendes til økologisk biavl, skal der være mulighed for, at bierne kan trække på mindst 95 % godkendte nektarkilder, som findes på økologiske arealer, miljøvenligt drevede arealer, naturarealer og lignende.

En bigård er en samling af en eller flere bistader

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle