Samsø får eget slagtehus

Lokale ildsjæle på Samsø har nu formået at slå tilbage mod strukturudviklingen.

Ved årtusindeskiftet lukkede Danish Crowns slagteri på øen.

Nu har en kreds af personer, der ønsker at skabe en økoklynge på Samsø, formået at skabe et slagtehus.

"Vi vil med projektet opildne nogle flere til at have dyr, for nu kan de få dem slagtet," siger Bent Degn, formand for SamsØkologisk.

Ligesom i andre egne af landet har mange mindre landbrug de seneste droppet at have husdyr. Det har været for besværligt og bureaukratisk. På Samsø var der yderligere det problem at få slagtet dyrene lokalt.

Det nye slagtehus har fået et CVR-nummer denne uge, og i næste uge forventer de at slagte de første dyr. En slagter er ansat på deltid.

Fik fondsstøtte

Slagtehuset lejer sig ind i det gamle mejeri på øen. Det har kostet 900.000 kr. Pengene er hentet fra RealDania-fonden, EU-støtte via Lokale Aktionsgruppe (LAG) samt Samsøfonden. Derudover har 25 andelshavere hver skudt 5000 kr. ind som startkapital. Andelshaverne har ikke nødvendigvis dyr selv, men vil gerne støtte op om idéen.

Nu håber Bent Degn, at en lokal husdyrproduktion skyder frem. Det kan eksempelvis være kreaturer, fjerkræ og grise.

"Det kan også være større produktion, det kan sagtens være frilandsgrise i større stil," siger Bent Degn.

Det afhænger dog af afsætningen.

"Slagtehuset opkøber ikke. Vi har ingen afsætning. Det kunne være, der er en, der kunne se det som et forretningsområde," siger Bent Degn.

Tidligere, for 15 år siden, forsøgte de lokale svineproducenter at redde slagteriet ved at skabe en kvalitetsgris kaldet Samsø-grisen. Det lykkedes dog ikke.

Seks større husdyrproducenter på øen

I dag er der cirka seks større husdyrproducenter tilbage på Samsø, tre med grise og tre med kreaturer. Dyrene fragtes med færgen, ofte om morgenen og formiddagen, til fastlandet.

Henrik Øster, formand for Samsø Landboforening, pointerer, at andelshaverne hos Danish Crown har leveringspligt til deres slagteri, og at det nye slagtehus derfor ikke vil være aktuelt for dem.

Landboformanden håber, at nye husdyrproducenter vil starte produktion op, eksempvis niche og friland, som Bent Degn foreslår.

"Det synes jeg da kun kunne være spændende, hvis nogle vil gå i gang med det. Det ville være meget positivt," siger Henrik Øster.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle