Direktør for DanAvl: Svineproducenter vil tjene på ny struktur

DanAvl har ændret struktur for at kunne konkurrere med de store på markedet, siger direktøren, men det vil ikke ændre hjemmemarkedet.

Danske svineproducenter skal ikke frygte dyrere avlssvin, når DanAvl ændrer struktur. I hvert fald ikke prisstigninger, der skyldes ændringerne i selskabet. Det fastslår DanAvls kommende direktør Thomas Muurmann Henriksen, efter at flere svineproducenter har udtrykt bekymring for dyrere grise og mindre konkurrence.

»Det er en misforståelse, at man kun kan købe gennem selskaber. Med den model, vi har valgt, kan de 25 avlere og 80 opformeringsbesætninger selv bestemme prisen på LY-polte, og de kan selv sælge på det danske marked. Det er ikke DanAvl, der bestemmer prisen, så konkurrencen er den samme som nu. Der er ikke ændret noget på hjemmemarkedet,« fastslår han.

Han mener derfor, at kritikken bunder i misforståelser og manglende viden.

Vil fordoble omsætning

Ændringerne i omsætningen skal derimod skabe en forretningsmodel, som gør danske grisegener mere konkurrencedygtige internationalt.

»Dér er vi oppe mod store spillere, så dér handler det om at matche dem med nye tiltag. Hensigten er at skabe en slagkraftig spiller, der kan konkurrere med de helt store som PIC, Topigs-Norsvin, Genesus og Hypor. I sidste ende skal vi tjene flere penge til svineproducenterne,« siger han.

DanAvls omsætning er i dag cirka to mia. kr., og selskabet forventer med en ændring af organisationen at øge omsætningen til fire mia. kr. i løbet af seks til syv år.

»Ikke grundet øget pris, men grundet større omsætning,« understreger Thomas Muurmann Henriksen.

Udsætter I ikke DanAvl for kritik med den hårdere styring af salgsselskaberne?

»Nej, jeg synes, det er en god demokratisk tradition at diskutere tingene. Jeg er sikker på, at den struktur vil sikre DanAvl stort potentiale,« siger han.

Hvad får producenterne ud af ændringen af DanAvl?

»De har jo et ejerskab i det nye selskab, så det overskud, der genereres hjem ved salg af dyr og genafgifter, kommer landmændene til gode gennem Landbrug & Fødevarer. Det er så op til dem, om pengene skal gå til forskning og udvikling eller udbetaling til svineproducenterne.«

Sådan bruges pengene

VSP får i øjeblikket cirka 250 mio. kr. årligt ind i genafgifter fra DanAvl. Det svarer til cirka 100.000 kr. pr. svineproducent. De årlige driftsomkostninger overstiger 200 mio. kr., så størstedelen af pengene bruges til finansiering af avlssystemet. VSP beslutter, hvordan pengene skal bruges. De går bl.a. til forskning, udvikling og afprøvning samt vask af svinetransporter ved grænsen. I 2013 blev der udbetalt 27 mio. kr. i hånden til svineproducenterne, cirka 10.000 kr. pr. producent.

Den forventede strukturændring af DanAvl ventes at fordoble salget og dermed genafgifterne på 6-7 år.

Læs mere om DanAvl i den trykte udgave af LandbrugsAvisen, der udkommer i dag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle