Lugten af gylle kan halveres med en spritny teknik i svinestalden, som Danmark er helt i front med.
Jørgen Jakobsen fra Låsby er den første, der har haft det nye anlæg til test på sin gård. og han er begejstret for effekten.
"Jeg får en del besøg i staldene, og især når folk fra byen kommer, siger de med det samme: Hold da op, her lugter slet ikke af gris," fortæller han til DR Østjylland.
Forklaringen på lugten, der mangler, er en relativt simpel teknisk løsning, der løbende fjerner det tykke fra det tynde i svinenes afføring. I forvejen tilsætter man syre til gyllen, så der fordamper mindre ammoniak.
Men det har vist sig at være afgørende for lugtgenerne, at man også fjerner tørstoffet, lyder det fra afdelingsleder Anders Leegaard Riis fra Seges i Aarhus.
"Når man kører gyllen gennem en separator og dermed fjerner den daglige tørstofproduktion, sker der også en lugtreduktion, og det er os bekendt ikke set og dokumenteret tidligere i verden," siger han til DR Østjylland.
Mindre gyllelugt skulle gerne komme landmandens naboer til gode - effekten vil dog ikke slå fuldt igennem, for der skal også gives plads til flere svin, erkender Jørgen Jakobsen:
"Skal min produktion holdes kørende, skal den årligt øges med tre procent."
Det er firmaet JH Agro i Holstebro, der laver anlæggene.
Kommentarer