Lavere dødelighed hos pattegrisene gavner økonomi og image

Grundlæggende management er afgørende for højere overlevelse, lød anbefalingen fra dyrlægeformand på møde om PattegriseLIV-projektet.

Interessen for at blive klogere på pattegrisedødelighed er fortsat stor.

Da PattegriseLIV-projektet blev lanceret i starten af 2014, deltog flere end 650 i en række informationsmøder, og en stribe inspirationsmøder, der blev indledt i denne uge og havde flere end 400 deltagere, vidner om, at emnet fortsat har høj prioritet.

Vi skal gøre det i fællesskab

Det bør det også have - for reduktion af dødeligheden blandt pattegrisene er et krav fra befolkningen, politikerne og svineproducenternes økonomi.

Det slog Kristian Viekilde, dyrlæge hos Porcus og formand for sektion for svin, Den Danske Dyrlægeforening, fast, da han var indlægsholder på det første af syv regionale møder om erfaringerne fra PattegriseLIV blev afholdt.

»Hr. og fru Danmark kan ikke forstå, at så mange grise skal dø, og vi har forpligtet os til at reducere dødeligheden. Det er noget, vi i fællesskab skal gøre noget ved,« sagde Kristian Viekilde, der fremhævede et eksempel på en svineproducent fra Als, hvor dødeligheden er reduceret markant.

»Dødeligheden var 17 og er faldet til 11 procent. Kommer man ned på en dødelighed på 8 til 11 procent, så er tingene presset, og det kan være svært at holde niveauet, men det handler om basic management,« sagde dyrlægeformanden.

Penge i lavere dødelighed

Han slog på, at der er mange penge at hente ved at reducere dødeligheden. I det konkrete eksempel var merindtægten ved at reducere dødeligheden ned til 11 procent på 572.000 kroner.

»I den her sag er der mening med galskaben (at dødeligheden skal nedbringes, red.). Det i forhold til økonomien og vores image,« sagde Kristian Viekilde.

Overimplementering

Projektleder Dorthe Poulsgård fra VSP kunne tale med om, at basic management er det, der skal til.

»Vi møder alle steder engagerede medarbejdere, der gerne vil, at målet om lavere dødelighed lykkes. Viljen er til stede, men det er bare ikke altid det lykkes,« sagde hun og fortalte tilhørerne om nogle af de typiske fejl i besætningerne:

»I deres iver for at gøre det så godt som muligt er der nogle, der overimplementerer - fx ved at sætte hundehulsplader op til alle kuld. Men det skal kun bruges moderat, og det er ikke alle kuld, der har de behov.«

3 Udmeldinger fra møderækker

  1. Svineproducent: Det kan betale sig at have natovervågning på de store faringsdage. Det er erfaringen hos Danni Sørensen, Frederikshavn, der angav en merindtægt på 60.000 kr. månedligt ved at have nattevagt. Fra de 60.000 kr. skal trækkes lønninger. 
  2. Forsker: Indtaget af råmælk det første døgn for en pattegris forfølger den resten af livet. Jo mere, jo bedre, var budskabet fra ph.d.-studerende Uffe Krogh 
  3. VSP: PattegriseLIV har resulteret i nye værktøjer, som alle kan gøre brug af og få glæde af. Herunder en potentialeberegner, der er kommet i en ny version, og videoer af faringer der skal danne grundlag for diskussioner ude på staldgangen. Se værktøjerne på pattegriseliv.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle