Tendens: Fortsat fokus på minkens dækhår

Mange flere og længere dækhår på ganske få år.

Pas på. Skindene er ved at blive for korthårede og uldede.«

Sådan har det i fem år lydt fra Kopenhagen Furs kvalitetsgruppe. Dækhårene var blevet for korte og for få, og skindene var alt for prægede af underuld.

At advarslerne har hjulpet, kunne tydeligt ses på Skindudstillingen i Herning forleden, hvor landets bedste skind konkurrerede om ærespræmierne.

»Nu har vi igen fået en fin harmoni mellem underuld og dækhår,« siger minkavler Jørgen Sandø Lund fra Holstebro, der som en af udstillingens dommere har været med til at kigge mange hundrede skind igennem for at kåre årets bedste.

Sammenligning af vindere

For cirka fem siden syntes køberne, at der var for få og for korte dækhår i især de lyse skindtyper. Prisen faldt markant, og der måtte gøres noget.

Resultatet af indsatsen i de seneste fem år kunne tydeligt ses på skindudstillingen, hvor vinderskindene fra for fire år siden var fundet frem, så man kunne sammenligne dem med dette års vinderskind.

Billedet herover viser to sorte minkskind. Til venstre er det et skind fra vinderbundtet i 2014, og til højre et det et skind fra vinderbundtet i år.

Måske det ikke fremgår helt tydeligt af billedet, der her er trykt på avispapir, men selv for LandbrugsAvisens udsendtes utrænede øjne var der en klar forskel på både antallet og længden af dækhår på skindene fra de to vinderbundter, hvor skindet til højre fra dette års vinderbundt havde markant flere og længere dækhår.

»Det er rigtig godt, at vi får flere og længere dækhår. Men vi skal samtidig passe på, at dækhårene ikke bliver alt for mange og lange. Der skal være en god balance og harmoni mellem underulden og mængden og længden af dækhårene,« siger Jørgen Sandø Lund.

Arbejd med uld og dækhår

På årets vinderskind er antallet og længden af dækhårene, som det skal være. Der er også tale om Danmarks og måske verdens bedste og flotteste skind.

»Hvis vi vender ryggen til bordene med vinderskind og går ud på de enkelte minkfarme og kigger efter, er der formentlig stadig mange, der kan have stor glæde af at arbejde med at få den rette harmoni mellem underuld og dækhår.«

»Og det vil være noget, som giver resultat, når skindene skal sælges,« siger Jørgen Sandø Lund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle