Trænger forsyningssektoren til at blive effektiviseret?

Der er store penge at hente i at effektivisere forsyningssektoren. Konsulentfirmaet McKinsey & Company opgør effektiviseringspotentialet til 7,1 mia. kr. årligt.

Der følger et ansvar med et monopol

Forsyningssektoren er vigtig for os alle. Den tager sig af vores el, vand, affald, spildevand, fjernvarme og gas.

Desværre har produktiviteten i forsyningssektoren i Danmark i en lang årrække haltet efter andre sektorer som f.eks. landbrug og industri. Nogle analyser viser, at væksten ligefrem har været negativ.

Forsyningssektoren har ofte monopol på sine ydelser, og vi savner en smule ydmyghed fra visse dele af forsyningssektoren ift. monopolstillingen. Et monopol giver nemlig også et stort ansvar for at sikre en stabil forsyning til en konkurrencedygtig pris. For kunderne har ikke mulighed for at skifte leverandør.

Men monopolet bliver ikke altid varetaget hensigtsmæssigt. Vi mener, at sektoren bør tage ansvar og spille positivt med på en dagsorden, der handler om, at forsyningerne skal være så effektive som muligt, forfølge klare og ambitiøse mål for effektivisering og skabe gennemsigtighed i, hvad pengene bruges til. Regeringen er i øjeblikket ved at gennemføre sin strategi på forsyningsområdet.

Vi forventer, at forsyningsstrategien vil sætte et markant fokus på effektivisering og lavere priser. Det kan vi varmt støtte op om, for der er i den grad behov for at få strammet op.

Flemmin Nør-Pedersen, direktør, Landbrug & Fødevarer.

Vandsektoren er i gang med effektivisering

Siden 2010 har vandsektoren af egen drift sparet vandkunderne for op mod 2 mia. kr.

Regeringens forsyningsstrategi taler om et direkte effektiviseringspotentiale for vandselskaber på 1,9 mia. kr. Problemet er bare, at McKinsey, der har udregnet tallene, har begået store fejl. F.eks. har konsulenthuset medregnet omkostninger som afgift på ledningsført vand, der opkræves af vandselskaberne på vegne af staten. Effekten af McKinseys fejlantagelser er, at det direkte potentiale overvurderes med godt 800 mio. kr.

Forsyningssekretariatet har på baggrund af 2015 tal udregnet et effektiviseringspotentiale på 570 mio. kr. Danvas beregninger viser, at der derfor kun vil være et direkte potentiale på 100 mio. kr. efter 2020.

Regeringens påstand er, at produktiviteten i forsyningssektoren ligger under industrien og landbruget. Men siden 2001 har produktivitetsudviklingen i vandforsyning ligget på 3,72 pct. og 3,07 pct. for spildevandsanlæg. Industriens og landbrugets produktivitetsudvikling lå til sammenligning på 2,96 pct. Vandselskaberne har sammen med de øvrige forsyningsgrene udarbejdet en vision for fremtidens forsyning og er i gang med udviklingen af en indsatsplan, der skal udmønte den. Vandselskaberne effektiviserer nemlig af egen drift.

Carl-Emil Larsen, direktør, Danva.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle