Årets vinder af ’Skyd Høsten’ har landbrug i blodet og vil nu læse til agrarøkonom

Vinderen i årets Skyd Høsten-konkurrence bliver Jonas Lundby, der har tidligere har arbejdet på Rosenfeldt Gods. Forleden modtog han en gavecheck fra Maykers.dk på 25.000 kroner.

Et visuelt flot foto, der er fyldt med stemning. Samtidig ser vi helt konkret, hvad der sker under høsten, og hvordan de flotte maskiner arbejder både i både for- og baggrunden.

Sådan lyder blot nogle få af Skyd Høsten-dommerkomitéens begrundelser for, at vinderen af årets Skyd Høsten-konkurrence 2022 er et foto taget af Jonas Lundby, der tidligere har arbejdet som underforvalter på Rosenfeldt Gods ved Vordingborg.

Check på 25.000 kroner

Forleden fik han overrakt konkurrencens eftertragtede hovedpræmie – en gavecheck på 25.000 kroner til en høstfest på godset. Senior business develop manager Jesper Knudsen fra konkurrencesponsoren Maykers.dk havde taget rejsen fra Fyn til Sydsjælland for at overrække ham gavechecken, og Jonas var overvældet.

- Det er jo en halvstor ting, og jeg synes, at det var et hamrende flot billede, som jeg sendte ind, siger han.

- Høsten er jo en stor begivenhed for landbruget, og konkurrencen gør det muligt, at vi kan dele den med hinanden - og med de mange artikler er der måske også nogle i byerne, der læser med, og som kan opleve de gode sider af landbruget, siger han.

Høsten af hundegræs

Vinderfotoet blev taget 21. juli i år, da Rosenfeldt Gods var ved at lukke de 212 hektar med hundegræs på landtangen Knudshoved lige nord for Vordingborg.

Hundegræsset blev solgt til DLF, og udbyttet var fornuftigt, lød det fra forvalteren på godset, hvor man har en politik om, at man ikke deler størrelsen på udbyttet.

Jonas Lundby deltog også i konkurrencen med et nærfoto af en stork, der ikke lod sig påvirke af de snurrende lyde fra den drone, der tog fotoet.

- Den fulgte os i fem timer den dag, fortæller Jonas Lundby.

Rosenfeldt Gods driver 2.400 hektar med planteavl, og sommeren bød også på høst af vårbyg, hvede og vårhvede.

Fotografen bag vinderfotoet, den 25-årige Jonas Lundby, forlader i øvrigt godset nu for at hellige sig uddannelse som agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole i Odense.

- Der skal ske noget nyt, og jeg tror, det kan åbne dørene til nogle nye muligheder, siger han.

Et år på høstrundrejse

Jonas Lundby interesse for landbrug kom fra hans opvækst i Fjellerup på Fyn, hvor han gik til hånde hos lokale landmænd. Han begyndte på Dalum Landbrugsskole i 20213, hvor han blev uddannet produktionsleder.

Han blev færdig på Dalum i 2018. I løbet af uddanelsen og efterfølgende var han på rejse i to år med høst som den altoverskyggende overskrift på sit rejseprogram. Han begyndte sit høsttogt i Frankrig, derefter tog han til Canada, dernæst Australien. Han høstede nærmest alle typer af afgrøder i løbet af et enkelt år – sågar også bomuld og vindruer.

Efter uddannelsen og rejsen har han nu arbejdet tre år hos Rosenfeldt Gods, hvor han især har kastet sin kærlighed på mulighederne med præcisionslandbrug – og det ser han gerne, at han kommer til at beskæftige sig med.

- Nu har jeg et år til at kigge efter nye muligheder, men jeg har en fornemmelse af, at det gerne må handle om præcisionslandbrug, siger han.

- Jeg har en stor passion for præcisionslandbrug – jeg har tidligere stået for GPS-udstyr, tildelingskort og lignende på Rosenfeldt. Og så er det et område, der har stor politisk bevågenhed, så det vil vi utvivlsomt se mere af, siger Jonas Lundby.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle