Økoformænd til kolleger: Drop angrebene - vi er i samme båd

Det er trist at opleve behovet for at tale økologien ned, siger Per Kølster, Økologisk Landsforening, og Hans Erik Jørgensen, Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

De to økologiske formænd, Per Kølster, Økologisk Landsforening, og Hans Erik Jørgensen, L&Fs Økologisektion, er optimister på økologiens vegne og tror, at regeringens mål om at fordoble det økologiske areal og den økologiske afsætning inden for de næste 10 år er realistisk. Men den modvind og kritik, som økologisk landbrug har mødt i den seneste tid for ikke at være klimavenlig, er kommet bag på dem begge.

Det sagde de to i et dobbeltinterview op til Økologi-Konkres 2019, som fandt sted i denne uge.

»Er det realistisk at fordoble økologien i 2030?«

HEJ: »Der er 10 år til 2030. Det gamle mål om at fordoble på 10 år var der ingen, der troede på, men det lykkedes. Så det skal nok også lykkes denne gang. Det vigtige er, at markedet følger med, så landmænd ikke skal sidde med håret i postkassen ved, at vi bare oversvømmer markedet med billige økologiske varer«.

PK: »Kunsten er at finde balancen mellem udbud og efterspørgsel - det kan man aldrig helt. Men samfundet ønsker, at økologien udvikler sig. Vores vision i ØL er, at i 2030 udgør økologien 30 pct. af landbrugsarealet og 30 pct. af fødevareforbruget. Vores ambition er at se en massiv forandring i dansk landbrug. Udvikling er selve DNAet i økologisk landbrug - hver eneste dag er en dag, hvor vi er på vej til noget mere og noget bedre«.

»Økologi står for skud i klimadebatten. Hvad er jeres svar?«

PK: »Det er tragisk at være vidne til, at der af én eller anden grund er en interesse i at tale økologien ned og skabe et indtryk af, at økologi ikke er godt. Det er en grundlæggende misforståelse. Fagligt er økologien klimamæssigt på højde med eller bedre end det konventionelle. Samtidig er det åbenlyst for os økologer, at vi samtidig leverer på flere ting af det, som samfundet og forbrugerne beder om: Biodiversitet, dyrevelfærd, økologi i drikkevandsområder osv. Det handler ikke om forskellene, men om, at det landbrug, vi har, uanset om det er økologisk eller konventionelt, er langt fra at levere på reduktionsmålet på 70 pct. i 2030. Det er dét, der er udfordringen«.

HEJ: »Klima-kritikken er en kritik, vi tager meget seriøst, men den har overrasket mig. Debatten bør handle om, hvordan vi allesammen rykker os i stedet for at føre krig mod hinanden. Det er noget helt andet, der vægter. Vi vil gerne have fokus på, at vi også har en klimasund produktion, og at vi samtidig kan levere på andre dagsordener. Og vi arbejder intenst med klima: Vi er i gang med at udvikle et redskab til at måle klimaaftryk på den enkelte ejendom. Det kommer til at flytte meget, for mange er i tvivl om, hvilke håndtag de skal trække i«.

»Men hvad med arealeffekten?«

PK: »Det er let at gribe fat i én enkelt dagsorden og se bort fra alle de andre. Det kan man bare ikke. I de sidste 50 år har vi set en eksplosion i vores forbrug af kød, og uanset hvilken rapport du læser, er der én logisk ting at gøre: Verden skal lære at spise anderledes. Netop dét er noget, vi økologer arbejder intensivt med. Man kan ikke med den ene hånd sige, at vi belaster mere, samtidig med at vi kan dokumentere, at det økologiske forbrug er lig med, at man spiser meget mere grønt«.

HEJ: »Økologien passer rigtig godt med fremtidens forbrugsmønstre. Man kan ikke sammenligne økologi og konventionelt landbrug én til én, men vi har hele tiden fokus på at øge udbytterne, og det har vi gode muligheder for at lykkes med«.

»Hvad bliver de vigtigste tendenser i økologi fremover?«

PK: »Vi kommer til at se en udvikling mod færre husdyr - også i Danmark. Det landskab, vi kender i dag, som er enten skov eller landbrug, bliver meget mere blandet: Træer og permanente kulturer bliver en del af landbruget og omvendt. Man taler for tiden meget om mere natur og mindre areal til landbrug, som til gengæld er en mere intensiv produktion. Vores synspunkt er, at det skal blødes meget op: At der er enorme muligheder i kombinationen af landbrug og natur, muligheder, som slet ikke er kommet i spil endnu«.

HEJ: »Vi skal virkelig arbejde med markedet og med oplysning, så forbrugerne bliver klar over, hvad der er i den her økologiske pakke - at det er en rigtig god pakke, hvor vi tager hensyn til en hel masse andre ting oven i klima. Men markedet skal følge med. Og så glæder jeg mig til at vise, at økologien også kan levere på klima!«

Faktaboks

To økologiske formænd:

  • Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening siden 2013. Landmand og øl-brygger med malteri og bryggeri »Kølster Malt & Øl«, Krogerup Avlsgaard i Nordsjælland.
  • Økologisk Landsforening er interesseorgansition for økologiske landmænd, virksomheder, køkkener og forbrugere.
  • Hans Erik Jørgensen, økologisk svineproducent, Haarby på Fyn. 
  • Fmd. for Landbrug & Fødevarers Økologisektion siden 2014. Økologisektionen er for landmænd og organisatorisk placeret under L&Fs primærbestyrelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle