ØL: Behov for flere økologiske landmænd

Det er et godt tidspunkt at slå til, hvis man overvejer at omlægge til økologi, mener Økologisk Landsforening.

Mens slagterivirksomheden Friland står med en akut mangel på økologisk kød til både det danske marked og eksportmarkederne, ser Coop et behov for flere danske øko-grøntsager og frugter i den kommende sæson.

Derfor efterlyser Økologisk Landsforening nu konventionelle landmænd, som vil lægge om til økologisk produktion. Eventuelle omlæggere skal meddele myndighederne deres beslutning om omlægning allerede i april for at få del i omlægningsstøtten. 
 
"Hvis man går med overvejelser om at blive økologisk landmand, er det et godt tidspunkt at slå til. Selvfølgelig skal man gøre sig sine overvejelser og være grundig i sit forarbejde, men markedet kalder netop nu på flere øko-varer og flere økologiske landmænd," siger Mads Helms, økologisk mælkeproducent og næstformand i Økologisk Landsforening.

Han mener, at livet som økologisk landmand er attraktivt.

"I vil opleve nye spændende faglige udfordringer, I vil opleve et stærkt sammenhold og et enestående netværk i en branche med stærk medvind, I vil opleve anderkendende blikke fra omverdenen, og I vil naturligvis også opleve, at man udemærket kan leve af at producere økologiske varer med en stor merværdi," siger han.

Brug for 50 procent mere øko-svinekød

Danish Crowns økologiske slagterivirksomhed, Friland, der er verdens største leverandør af økologisk kød, oplever en massivt voksende efterspørgsel på økologisk okse- og svinekød. Virksomheden må i øjeblikket sige nej til flere kunder, fordi forsyningen af økologisk kød ikke er stor nok.
 
"Vi hungrer især efter flere økologiske slagtesvin. Vi forventer at kunne øge salget med cirka 15 procent hvert år i tre år, og har således behov for cirka 50 procent mere økologisk svinekød i 2018, hvis vi skal kunne følge med efterspørgslen. Vi mangler derfor nogle dygtige svineproducenter, der har mod på at omlægge til økologi, eller at nogle af de eksisterende økologiske producenter udvider deres produktion," siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Vil sikre bedre finansiering

Han tilføjer, at Friland vil gøre en indsats for at sikre bedre finansieringsmuligheder for svineproducenter, der vil lægge om eller udvide den eksisterende øko-produktion.
 
"Vores øko-tillæg nærmer sig et historisk højt niveau og gør det mere rentabelt at være økologisk svineproducent. Vi vil i den kommende tid gøre en særlig indsats for at gøre banker og pensionsselskaber opmærksomme på den store optimisme omkring øko-svineproduktionen," siger Henrik Biilmann.

Øget behov for dansk øko-grønt

Salget af økologisk frugt og grønt i Coops 1.200 butikker er steget med 40 procent i årets første måneder som følge af, at Coop har nedsat avancerne på øko-varer. Coops Food-direktør, Jens Visholm, forudser et behov for mange flere økologiske grøntsager og frugter.
 
"Efterspørgslen på dansk økologisk frugt og grønt stiger markant, og vi ved, at det samme gør sig gældende i landets storkøkkener i øjeblikket. Det er jo den samme ’råvare-pulje’ vi får varerne fra. Så udviklingen giver helt sikkert mulighed for en øget produktion hos de økologisk avlere," siger Jens Visholm.

Faktaboks

Salget af danske økologiske varer er vokset uafbrudt i mere end ti år.

Over de kommende fem år vil Coop fordoble salget af økologiske varer og sænker derfor prisen på øko-varer med i alt én milliard kroner i løbet af årene.

Der blev solgt for 981 mio. kroner økologiske varer til landets storkøkkener i 2013. Det er næsten en fordobling i forhold til 2010.

Den danske økologiske eksport er mere end femdoblet de seneste syv år.

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle