Største antal konkurser siden 1994

De seneste 12 måneder har der været 191 konkurser i landbruget.

Antallet af konkurser er steget kraftigt i første kvartal.

I marts var der hele 31 konkurser, og i de to foregående måneder var der henholdsvis 18 og 23. Det ligger langt over gennemsnittet på 13 om måneden sidste år.

»Vi har tidligere meldt klart ud, at vi forventer en stigning i 2016, og det bekræftes nu. De første tre måneder af 2016 har således budt på 72 konkurser mod 41 i samme periode sidste år. Målt på de seneste 12 måneder, er vi nu helt oppe på 191 konkurser i landbruget – det højeste siden august 1994! Også de kommende måneder kan vi forvente en stigning i antallet af konkurser i landbruget som følge af de katastrofalt lave priser på mælk og svinekød. Især mælkeproducenternes priser er helt i bund efter de seneste prisfald,« siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges.

»Stigningen i antallet af konkurser afspejler også, at flere landmænd selv giver op. Efter mange års kamp på grund af de lave verdensmarkedspriser, som dykkede kraftigt under finanskrisen, er økonomien mange steder så anstrengt og håbet om en normalisering af prisforholdene svundet så meget ind, at nogle landmænd har svært ved at se en udvej og giver op.«

Antallet af kriseramte bedrifter, der ønskes omsat er større end antallet af konkurser, idet der eksisterer et skyggetal i form af ejendomme, som kreditgiverne forsøger at afhænde på mere frie markedsvilkår, men uden at de er erklæret konkurs. De såkaldte tvungne salg.

»Tilsammen afspejler det, at krisen i landbruget er reel og dyb. Den nyligt vedtagne landbrugspakke kommer derfor på et fantastisk godt tidspunkt. Selvom den ikke alene kan løse landbrugets økonomiske udfordringer, yder den et væsentligt bidrag,« siger Klaus Kaiser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle