’Luk lortet’ og klima-aftale satte præg på året, der er gået

Mink er på alles læber i 2021, selv om de var aflivet, og en historisk bred landbrugsaftale om klima kommer i hus.

Egentlig skete nedslagtningen af mink-(erhvervet) i 2020. Sagens absurditeter har dog i allerhøjeste grad sat sit præg på 2021, hvor Minkkommissionen har gravet i, hvad ministre og embedsmænd egentlig vidste, da de beordrede erhvervet lukket - uden at der var lovhjemmel. Lidet flatterende ting er dukket op undervejs.

’Luk lortet’, lød det i sms’er mellem departementschefer, der kom frem om minkerhvervet, ligesom en minister i sine noter skrev ’ned med hele lortet’. Det kom også frem, at statsministeren som en af få politikere sletter alle sine sms’er automatisk uden at arkivere, hvad der rettelig skal arkiveres ifølge loven. Det var ikke fremmende for at finde ud af, hvorvidt Mette Frederiksen vidste, at der ikke var lovhjemmel til at kræve nedslagtning af mink pga. corona, da ordren kom.

Året startede ellers med, at Folketinget i en bred aftale blev enige om, hvordan erhvervet skulle kompenseres. En regning på 15,5 og 18,7 mia. kr. til skatteborgerne for at tage levebrødet fra et helt erhverv. Ved årets slutning ventede minkavlerne dog stadig på erstatningen!

Højspænding var der også om den landbrugsaftale, der skal sikre, at landbruget reducerer udledningen af klimagasser. Det trak ud og trak ud og tydede længe på en snæver aftale uden blå blok. I syvende time endte det dog med en historisk bred aftale. Kun Alternativet var ikke med.

Blå blok måtte acceptere bindende klimamål, og regeringen måtte have Dankortet frem og sikre flere penge til bl.a. forskning. Landbruget skal så reducere udledningen af drivhusgasser med 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990.

Faktaboks

10 mest læste på Landbrugsavisen.dk

  1. Traktorulykke: Landmand mistede lille datter 
  2. Overrasket: Maskinstation spurgte efter ’manden i huset’
  3. Megafarm: Verdens største svinefarm med 105.000 søer - sådan bliver anlægget indrettet
  4. Stop: Gods dropper sin kendte kvægbesætning. Mælken er for dyr at producere
  5. Konkurs: Stort konkursbo sat til salg
  6. Handel: Nordsjællandsk rigmand køber gods af A.P. Møller-arving
  7. Salg: Kæmpe svinegård til salg for knap 100 mio. kr.
  8. Slut: Landmand med 1.400 køer erklærer sig selv konkurs
  9. Ejerskift: Historisk gods med 800 hektar skifter ejer
  10. Opkøb: Martin Lund Madsen køber op i svine-dynastis mælkelandbrug

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle