14.000 landmænd skal til tasterne

I juni gennemfører Danmarks Statistik en stikprøveoptælling blandt danske landmænd. To ud af fem landmænd vil blive bedt om at svare på spørgsmål om alt fra markvanding over mandetimer til maskinparken.

I dag tirsdag vil omkring 14.000 landmænd modtage et brev i e-boks med en opfordring til at besvare et hav af spørgsmål om deres bedrift på virk.dk.

Afsenderen er Danmarks Statistik, der ifølge fælles EU-regler er pålagt at udsende spørgeskemaerne, der skal danne grundlaget for landbrugstællingen. Tilsvarende har man altså også som erhvervsdrivende landmand pligt til at besvare skemaet. Ellers kan man risikere at blive politianmeldt.

- Men så galt går det nu aldrig, lyder det beroligende fra Karsten Larsen, der er fuldmægtig i kontoret for fødevareerhverv i Danmarks Statistik.

- Vi plejer at kunne klare det med en rykker og en høflig påmindelse. Så får vi som regel de sidste med, som af en eller anden grund har glemt at svare i første omgang.

- Skulle det være helt umuligt at besvare spørgsmålene, skal man endelig kontakte os i Danmarks Statistik, understreger Karsten Larsen.

Mange tal er kendte

I Danmarks Statistik er man udmærket godt klar over, at landmænd i forvejen er trætte af at bruge tid på skemaer og spørgsmål. Men manøvren er nødvendig for at sikre de korrekte tal til at fastlægge landbrugspolitikken i EU og til at illustrere erhvervets betydning for Danmarks økonomi.

- Jeg har selv prøvet at teste, hvor lang tid det tager at besvare skemaet, og jeg vil sige maksimalt 25 minutter. Mange af tallene som eksempelvis antal hektar har vi fra Landbrugsstyrelsen. Det samme gælder antallet af køer, som vi også kender i forvejen fra CHR-registeret. Hvis man ikke har husdyr, krydser man det af og kan springe videre til de næste spørgsmål, forklarer Karsten Larsen, der også fremhæver, at cirkatal er helt acceptable.

- Vi forventer ikke, at landmænd skal dykke ned i deres regnskaber for at finde de helt nøjagtige tal. Hvis det eksempelvis drejer sig om kubikmetervand brugt til markvanding, er vi fuldt ud tilfredse med, at det er rundet af i hele tusinder.

Slipper for citrus-spørgsmål

De spørgsmål, de danske landmænd får stillet, svarer til de spørgsmål, som alle andre EU-landmænd får stillet. Derfor skal man ikke undre sig så meget over, at der er spørgsmål om traktorer eller ej. Det er et af de spørgsmål, der giver mere mening i Rumænien end herhjemme. Helt specifikke spørgsmål om for eksempel citrustræer slipper danskerne dog for at skulle svare på. De giver trods alt kun mening i middelhavslandene.

Til gengæld er der spørgsmål om for eksempel brugen af præcisionslandbrug - det vil sige alt det med satellitter og GPSere - der er særdeles relevant i Danmark og er en af de statistikker, mange følger med i. I det hele taget fylder spørgsmålene om mekanisering og arbejdskraft mere i denne udgave af optællingen, fordi der denne gang er lagt stor vægt på at beskrive strukturudviklingen i landbruget.

Tre år siden sidste tælling

Det er tre år siden, Danmarks Statistik sidst lavede en optælling af erhvervet. Dengang var samtlige danske landmænd og gartneriejere med i en totaltælling.

Denne gang nøjes man med en stikprøve, der bliver sendt ud til 40 procent af landmændene. Når stikprøven alligevel er så stor, skyldes det, at man er nødt til at sikre tilstrækkelig mange besvarelser, så der er statistisk sikkerhed i tallene, når man dykker ned i data fra de forskellige regioner. Med færre landmand risikerer man simpelthen, at datagrundlaget er for tyndt.

Efter køreplanen dumper brevet ind tirsdag 6. juni. Derefter har man fire uger til at svare.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle