20 konkurser i juni

Hele 20 landbrug er gået konkurs i juni måned i år. Sidste år i juni var antallet af konkurser ni.

20 landbrug er gået konkurs i juni måned. Det er en stigning i tallet fra samme måned sidste år, hvor antallet af konkurser i juni var ni.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

De nyeste tal for juni viser dog, i følge Klaus Kaiser, Erhvervsøkonomisk chef hos Seges,  at antallet af konkurser fortsat er nogenlunde stabilt.

"For at kompensere for sæsonmæssige udsving, er det en fordel af måle antallet over de seneste 12 måneder, og her viser tallet fortsat et niveau omkring 120-130 konkurser. Antallet af konkurser toppede i 2016 på 200, og siden er det faldet gradvist til det nuværende niveau, hvor det har ligget nogenlunde stabilt siden årsskiftet", siger han i en mailkommentar til landbrugsavisen.dk.

Risiko for stigning

Men der er risiko for en stigning i antallet af konkurser.

"Det skyldes først og fremmest den voldsomme tørke, som hele landbruget udsættes for netop nu, og dels, at vi ikke har set de normale sæsonmæssige stigninger i svinepriserne", siger Klaus Kaiser.

Den største usikkerhed i forhold til antallet af konkurser knytter sig til tørken, mener han.

"Det er endnu for tidligt at vurdere konsekvenserne, da vi fortsat har de første høstresultater til gode. Men det ligger allerede nu fast, at vil tørken få betydelige negative økonomiske konsekvenser i store dele af landbruget på grund af lave udbytter, fodermangel og store ekstraomkostninger. Uden politiske initiativer kan det koste flere landbrugsvirksomheder livet", siger han og fortsætter:

"Normalt er udviklingen i priserne den væsentligste årsag til udviklingen i antallet af konkurser, men i perioder kan udviklingen i antallet af konkurser været domineret af særlige og sjældne hændelser. Det gjaldt for eksempel under finanskrisen, eller gælder som nu under en voldsom tørke".


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle