69.000 fjerkræ aflivet i Slesvig-Holsten

Ugifterne løber op i millionbeløb.

Siden udbuddet af fugleinfluenza blev kendt sidste år i november, er der blevet aflivet 69.000 kalkuner, gæs, ænder og høns i Slesvig-Holsten. De materielle skader er løbet op på 1,7 millioner euro, svarende til 13 mio. kr., hos de sygdomsfonde, som husdyrholdere indbetaler til, skriver JydskeVestkysten Haderslev.

Sygdomsfondene skal dække udgifter til aflivning, desinficering af stalde og bortskaffelse af døde dyr.

Ifølge formand for Forbundet af Fjerkræavlere i Slesvig-Holsten og Hamborg, Hans-Peter Goldnick, vil beløbet stige, fordi det ikke er alle, der har gjort deres skader op.

»Vi må regne med, at risikoen for flere smittede besætninger vil være høj frem til april,« fortæller formanden til avisen.

Regeringen i delstaten har i sit tillægsbudget afsat 1,37 millioner euro til at få dækket omkostningerne, hvor husdyrholderne kan ansøge om at få halvdelen af erstatningsbeløbene dækket. Erstatningen gives ud fra dyresygdomsloven, der opererer med den aktuelle markedsværdi og notering på tidspunktet for aflivningen, hvorfor dyreholderne stort set holdes skadesløse.

Derudover stiller delstaten 855.000 euro til rådighed til delstatens 57 gårde, hvor fjerkræet går på friland. Beløbet skal dække de tab, der opstår ved, at gårdene efter 12 uger med staldpligt ikke kan sælges deres æg til merpris som frilandsæg. EU har fastsat erstatningen til maksimalt 15.000 euro per gård.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle