80-årig møder klokken fem for at sortere oksekød

Erling Plagborg Iversen har opbygget en solid viden om oksekød efter 64 års arbejde med salg af oksekød.

Når lyset tændes klokken fem på kreaturslagteriet i Kjellerup, er Erling Plagborg Iversen en af de første, der møder ind. Han gennemgår slagtekroppene i kølerummet og sorterer dem op efter købernes ønsker. For han ved, hvad køberne hver især vil have, og han ved, hvordan en god slagtekrop ser ud.

- Han er en af de dygtigste til at bedømme oksekød i Europa. Han har en helt enorm viden om oksekød og afsætning, lyder et af skudsmålene fra Lars Andersen, som er Erling Plagborg Iversens chef.

Den 30. marts kunne Lars Andersen ønske sin værdsatte medarbejder tillykke med en fødselsdag, som er et særsyn på det danske arbejdsmarked: Erling Plagborg Iversen fyldte 80 år.

- Erling er en solstrålehistorie. Tænk, at man får lov at fejre en 80 års fødselsdag for en medarbejder, som bare klør på og fortsat møder klokken fem hver arbejdsdag, siger Lars Andersen imponeret

Et liv med oksekød

Erling Plagborg Iversen så den første slagtekrop i 1958. Egentlig havde han planer om at søge en elevstilling i banken i Grindsted, men da de først tog elever ind året efter, gik han i lære på slagteriet, hvor han kunne starte dagen efter.

Kun to års militærtjeneste, hvor han blev sergent og fløj som artilleripilot, har holdt Erling Plagborg Iversen væk fra slagteriverdenen.

- Jeg har set mange millioner ton kød igennem tiden, og de må jo mene, at jeg er nogenlunde til mit job, siden jeg stadigvæk får lov at arbejde, lyder det fra Erling Plagborg Iversen, som helst vil kaldes Plagborg.

Han har haft forskellige jobs i slagteribranchen og var selvstændig indtil 2012, hvor han som medejer af slagteriet i Kjellerup solgte til Lars Andersen fra Aalestrup, som er direktør for og medejer af Himmerlandskød A/S.

- Det, jeg er god til, er at se dyrene, når de kommer ind, og når de hænger i kølerummet. Jeg sørger for, at det rigtige kød kommer ud til de rigtige kunder, uanset om det skal sælges herhjemme eller sendes til Rom, Tyskland eller Finland, fortæller Erling Plagborg Iversen, som også kan notere på sit omfattende CV, at han har solgt kød til paven.

Slukker i Kjellerup

Siden slutningen af 80erne har Kjellerup og byens slagteri været Erling Plagborg Iversens base. Derfor har han også valgt, at han går på pension, når slagteriet lukkes ned til august. Herefter skal alle Himmerlandskøds kreaturer slagtes på et nybygget slagteri i Aalestrup.

- Det bliver på sin vis en trist dag, når det sidste dyr slagtes i Kjellerup. Men så tager jeg fat på at blive pensionist. Jeg håber, at der venter endnu 20-25 gode år, siger Erling Plagborg Iversen, hvis knæ og venstre skulder er godt slidt.

Det første pensionistprojekt er planlagt. Sammen med fruen skal han på visit hos datteren, der har boet i Australien i 34 år. Der er planlagt fem-seks ugers ophold, så der er tid til at se datter, børnebørn og oldebørn.

Sønnen bor i Norge og arbejder med spedition hos DSV.

- Ja, man kan da sige, at vi har sendt dem hjemmefra. De har klaret sig godt, og det er en stor glæde, siger Erling Plagborg Iversen.

Hvordan Plagborgs viden skal erstattes, ved Lars Andersen ikke.

- Han er den første, der møder, og den sidste, der går, og han har altid været meget kvalitetsbevidst. Det bliver store sko at fylde ud, siger Lars Andersen.

Faktaboks

Uddrag af Erling Plagborg Iversens CV

  • Begyndte i slagteribranchen i 1958
  • Soldat fra 1961 til 1963. Blev sergent og tilbragte en del tid som artilleripilot. Pengene, som blev tjent som pilot, blev brugt på sejle til USA og Canada.
  • Har været salgschef hos Tulip og blev derefter selvstændig opkøber af kreaturer og sælger af oksekød. Var med til at sælge kreaturslagteriet i Kjellerup i 2012.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle