Afgift kan koste 36.000 arbejdspladser i landbruget

En ny beregning fra Landbrug & Fødevarer viser, at en kommende CO2-afgift kan komme til at koste landbruget op til 36.000 arbejdspladser.

Siden Socialdemokratiet offentliggjorde sin ambition om at indføre en CO2-afgift på landbruget, har resten af de politiske partier nærmest stået i kø for at tilslutte sig. En CO2-afgift vil dog komme til at koste landbruget dyrt. 

En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at en afgift på udledningerne vil føre til tab af mellem 19.000 og 36.000 arbejdspladser i landbruget og fødevareindustrien. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Beregningerne bygger på en afgift på 1.200 kr. pr. ton CO2. Det brede spænd skyldes, at der er lagt forskellige antagelser om især intensiteten af konkurrencen ind i de økonomiske modeller.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, at man ikke vil forsøge at undslå sig reduktioner på CO2-udledningerne. 

- Landbruget beder ikke om at blive friholdt på bekostning af andre. Vi har en landbrugsaftale, som sætter konkrete mål for CO2-reduktionen i landbruget. Den er vi i fuld gang med at levere på, alt imens vi passer på de danske arbejdspladser, siger han.

Til Finans.dk siger han uddybende:

- Jeg ved godt, at vismændene siger, der opstår nye jobs på sigt. Men det er godt nok en ringe trøst for de mennesker, som arbejder i landbruget og fødevareindustrien. Hvis deres incitament for at levere på klimadagsordenen er en afgift, der vil føre til konkurs, hvor er vi så henne, siger Søren Søndergaard.

Politikerne plan er, at afgiften kommer til at dække de drivhusgasser, der bliver udledt fra landbruget, så man kan indfrie de manglende CO2-reduktioner, der skal til, for at nå både 70 procent-målet i 2030, og 50-54 procent-målet i 2025. 

Også Det Økonomiske Råd har regnet på det. Ifølge analyser, som rådet har fremlagt, forsvinder der 19.000 arbejdspladser i landbrugs- og fødevaresektoren med en foreslået afgift på 1200 kr. pr udledt ton CO2e. L&F har hele vejen igennem vurderet, at tabet formentlig ville blive betydeligt større, da man er uenig i forudsætningerne bag beregningerne.

Derfor har organisationen nu lavet sine egne beregninger.

Ifølge beregninger fra det Det Økonomiske Råd vil tabet afarbejdspladser især gå ud over en række jyske kommuner.

De kommuner, hvor afgiften forventes at medføre det største jobtab, er Ringkøbing-Skjern, hvor der forventes et tab af arbejdspladser på mellem 737 og 1.411. Derefter kommer Herning med et tab på mellem 620 og 1192. Det tredje største tab vil ske i Horsens med et tab på mellem 572 og 1.137 arbejdspladser. 

Søren Søndergaard har tidligere forklaret, at L&Fs økonomer anslår, at dansk mælk og ost kan stige med 14 procent, oksekød 17 procent, og frugt og grøntsager 14 procent med en CO2-afgift.

- Det er det sidste, danskerne har brug for lige nu, lød det dengang fra formanden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle